INRIKES. Vid en brand i en industrilokal i Morjärv i Kalix kommun gick runt 170 husvagnar och husbilar som vinterförvarades i lokalen upp i rök. Orsaken till branden är okänd men har tills vidare rubricerats med ”misstänkt skadegörelse” av polisen.

I Morjärv i Kalix kommun har runt 170 husvagnar, husbilar och andra fordon som vinterförvarades i en industrilokal brunnit upp.

Det var vid fem-tiden på onsdagsmorgonen som räddningstjänsten larmades till en industribrand. När de anlände till platsen var byggnaden helt övertänd och taket hade rasat in, skriver SVT Nyheter.

— Enligt våra uppgifter ska det förvaras cirka 200 fordon i byggnaden, uppgav på morgonen Björn Pettersson, RLC-befäl vid polisens ledningscentral, till SVT.

Byggnaden som huserade fordonen är tämligen stor:

— Vi uppskattar den till 2 000 kvadratmeter stor, säger Conny Qwarfort, inre befäl vid räddningstjänsten.

Polis och flera enheter från räddningstjänsten var på plats vid 06-tiden och började bekämpa branden. Man inriktade sig direkt på att förhindra att branden skulle sprida sig till närliggande byggnader.

— Det är husbilar, båtar och andra fordon där inne. Det kommer kraftig svart rök och det exploderar gasoltuber i tid och otid, berättade Qwarfort för SVT.

Polisen avsåg vid 09.45 att flyga med drönare över området för att försöka fastställa vad som hänt.

— Polisen har satt brottsrubriceringen misstänkt skadegörelse​ av utredningsmässiga skäl men det finns ingen misstänkt person, sa SVT:s reporter Linda Jones som var på platsen för att direktrapportera om händelsen.

Tidigt utfärdades ett viktigt meddelande till allmänheten (VMA): ”Det brinner i en industrilokal i centrala Morjärv i Norrbottens län. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation”.

Ingen ska ha skadats vid branden och klockan 13.22 så meddelade SOS att det inte längre var någon fara och att restriktionerna hävts.

Det var i Morjärvs företagsby som branden inträffade. Ägaren Hans Rönnlund höll klockan 09 på morgonen en presskonferens där han berättade att han tyckte det kändes tungt då många fått sin sommarsemester förstörd genom branden.

— Men alla som har ekipage i garaget ska vara försäkrade via fordonsförsäkringen, sa han till SVT.


  • Publicerad:
    2021-03-31 14:08