LONDON. I lördags hölls en stor demonstration mot den brittiska coronapolitiken. Piers Corbyn greps oväntat av polis, trots att arrangörerna hade alla papper klara inför den tillståndsgivna demonstrationen.

Piers Corbyn höll regeringskritiskt tal i London i lördags. Foto: Piers Corbyn/Twitter/The Guardian.

Den förre Labourledaren i Storbritannien Jeremy Corbyns bror Piers Corbyn, 73, greps av polis på lördagen när han höll tal under en demonstration mot Storbritanniens hårda coronapolitik.

Corbyn fick också en böteslapp på 10 000 pund (motsvarande 115 000 svenska kronor) för att ha brutit mot coronalagstiftningen som förbjuder arrangemang av folksamlingar på fler än 30 personer.

Även om Piers Corbyn inte var den enda av lördagens arrangörer, valdes han ut av polisen efter demonstrationen, greps bakifrån och knuffades framåt av polis.

Piers Corbyn har under de senaste månaderna varit mycket framträdande och kritiserat regeringens coronapolitik. Gripandet av honom gör honom till ett av de första fallen av gripande och bötfällande under de nya coronalagarna.

— Detta kom helt oväntat för mig. De tvingade bort mig – de satte inte handfängsel på mig – och sade att de grep mig för att ha handlat i strid mot coronavirusrestriktionerna genom att organisera en sammankomst för fler än 30 människor, sade Corbyn till The Guradian.

Corbyn kvarhölls av polis i tio timmar.

Följde överenskommelserna med myndigheterna
Corbyn säger att han och de andra organisatörerna hade fyllt i alla nödvändiga riskbedömningsformulär beträffande coronaföreskrifterna gällande sammankomster bestående av fler än 30 personer.

Arrangörerna hade fått handlingarna bekräftade av myndigheterna. Därmed var demonstrationen till och med ”tillståndsgiven” av polisen själv.

Den skotske politiske kommentatorn David Scott sade i eftermiddags att incidenten visar att det är fullt möjligt att komma överens med myndigheterna om formerna för politiska och andra möten, men ändå gripas av samma myndighet som man har kommit överens med.

— Hela saken har en känsla av olaglighet över sig, säger Scott men fortsätter:

— De goda nyheterna är att tiotusentals människor tog sig mot Trafalgar Square för att säga att de vill bli fria och inte längre vill hållas fångna av sin egen regering….Gripandet av Corbyn visar att polisen är politisk. Han greps för att han är kritisk mot regeringens coronapolitik och ofta talar om det, säger Scott.

Coronarestriktionerna i Storbritannien är mångfalt hårdare än i de nordiska länderna.

— Jag vill poängtera att han är en fullkomligt fredlig man. Hans enda brott är att säga saker som han inte är tillåten att säga. Detta är det 21:a århundradets Storbritannien: Tänk fel sak, uttryck fel sak på ett fredligt sätt, och du grips av polis och sätts i arresten, säger David Scott.

Samtidigt höll Black Lives Matter (BLM) en ”miljonmarsch” i London. The Daily Mail skriver att tiotals BLM-aktivister promenerade från Notting Hills tunnelbanestation till Hyde Park. BLM-tåget var uttryckligen noga med inte vilja ha något med de regeringskritiska demonstranterna att göra.

Efterhand anslöt sig fler BLM-demonstranter. Som flest anslöt sig cirka 300 personer till BLM-marschen, under vilken plakat hölls upp som kungjorde att ”Svarta liv betyder mer än vit trygghet”, ”Bacon är skadligt för hjärtat – avfinansiera polisen”, ”Utbilda dina rasistiska farföräldrar”, och en coronamaskbärande afrikanska höll upp en skylt som informerade om hennes andnöd.

Trots att många av BLM-demonstranterna inte bar coronamask och inte lydde reglerna om social distansering, greps ingen av BLM:s demonstranter för brott mot coronarestriktionerna.

Foto: Twitter/Daily Mail.


  • Publicerad:
    2020-08-31 18:20