Det en gång svenska hockeyutrustningsföretaget JOFA har funnits i Malung i Dalarna sedan 1933. Nu ska produktionen flyttas till Kina och den anrika produktionen i Malung läggas ned vilket medför att 70 personer förlorar sina jobb.

Historik
Företaget JOFA startades 1926 under annat namn men man ska kanske säga att JOFA startades ”på riktigt” 1933 då man köpte den första fabriken, ett tidigare garveri som gått i konkurs. Samma år ändrades namnet på företaget till Jonssons Fabriker, JOFA. 1935 byggde man ut den nyköpta fabriken med tre nya våningar, och detta medförde Malungs första hiss.
När fabriken stod klar kunde man fortsätta att expandera. 2:a världskriget medförde ett uppsving för JOFA. Svenska armén lade in jätteordrar på 25-mannatält och uniformer. På den tiden bestod JOFAs produkter (ca 800 artiklar) till stor del av skinntextil och campingartiklar. Men märkesåret nummer ett var nog ändå när man 1963 fick världspatent på sin hockeyhjälm. Det var den första hockeyprodukten JOFA tillverkade. År 2004 två år efter grundaren, Niss Oskar Jonssons, död såldes hela företaget till den multinationella skotillverkaren Reebok som 2006 blev uppköpta av en av sina största konkurrenter Adidas vilka alltså äger JOFA idag.

Beskedet
I september förra året fick de anställda veta att man skulle flytta kontoret till Stockholm, produktionen till Kina och endast behålla en viss lagerverksamhet i Malung, åtminstone tills hyreskontraktet går ut år 2015. Man sa att det var av ekonomiska skäl, inte för att det går ekonomisk dåligt för hockeyskyddsjätten utan för att företaget vill tjäna mer pengar. Detta besked fick de tre representerade fackförbunden på företaget att anlita en oberoende konsult som räknade på om det verkligen var lönsamt att flytta verksamheten. Resultatet blev en 35-sidig rapport som visade att det faktiskt är mer lönsamt att ha verksamheten kvar. Bland annat har ekonomiprofessor Rune Wigblad studerat rapporten och bekräftar att det ur ekonomisk synvinkel vore bättre att behålla verksamheten i Malung. Rapporten väckte hopp hos de anställda, då ledningen endast hade haft ekonomiska argument skulle väl rapporten få dem att ändra sig. Men så var inte fallet, man bytte argument och sa att det är strategiska skäl som ligger bakom flyttplanerna.

Flytten
Hela flytten kommer att kosta 22 miljoner kronor. Skulle den summan istället investerats i att modernisera nuvarande produktionsanläggning skulle effektiviseringen bli enorm. Moderbolaget Adidas äger även hockeyutrustningstillverkaren CCM där man hösten 2010 flyttade hela produktionen till Kina med mindre lyckat resultat. Kvaliteten försämrades markant och JOFA fick hela tiden täcka upp och hjälpa till med produktioner för att leveranslöften skulle uppfyllas.

Går till samarbetspartner
JOFA har sedan tidigare använt sig av den kinesiska plastproducenten, IMS, som en samarbetspartner för vissa plastdetaljer på sina hjälmar. På lagret i Malung står en massa kartonger, totalt över två fraktcontainrar, med returer som inte klarat kvalitetskontrollerna. Samma företag tar nu alltså över hela produktionen

Osympatisk nedläggning
Adidas har meddelat att man vill göra en snabb nedläggning utan hänsyn och samhällsansvar för de anställda trots att det enligt alla skolböcker till och med är ekonomiskt bättre att göra en långsam nedläggning där personalen får en rimlig chans att försöka hitta andra sysselsättningar. Strax efter midsommar ska fabriken vara tömd.

Kortsiktigheten regerar
I vår moderna ekonomi planeras allt kortsiktigt, man vill blidka börsen och aktieägarna. Det faktum att ett företag är börsnoterat innebär i praktiken att vem som helst med mycket pengar kan ta över makten i företaget. Detta får till följd att företagen bara blir allt större och allt färre. Stora multinationella jättar som dammsuger upp alla konkurrenter för att skapa en monopolsituation. Dessa jättar agerar mer som osympatiska investmentbolag än ansvarstagande arbetsgivare. Man bryr sig inte ett dugg i traditioner och människoöden. Vidare lägger man ut produktion på låglöneländer som Kina, bortom alla arbetsmiljöregler och miljölagar. Det är inget annat än förtäckt slaveri som går under namnet fri handel. Människor som tvingas jobba med produktion under de vidriga förhållanden som råder t.ex. i kommunistiska Kina gör inget bättre jobb än robotar. De kommer inte att bry sig i kvalitet och de kommer knappast vara uppmuntrade till att vara innovativa och själva komma med nya idéer till verksamheten. Men det är klart tänkandet ska ju ske på de fina huvudkontoren. Vem tror att den här typen av produktionsförflyttning håller i längden? Ska vi i Norden förlora all inhemsk industri? Är det kanske ett sätt för globalisterna att säkerställa så att ingen enskild nation kan sticka upp och hota deras planer på världsherravälde.


  • Publicerad:
    2012-01-26 00:00