ISRAEL/USA. Abe Foxman kommenterar i ett klipp från Anti-Defamation League hur många israeliska liv som räddats under gaza-offensiven. Vad han inte nämner är de tusentals civila palestinier som dött efter israeliska bombräder mot påstådda terroristmål.


Uttalandet gjordes under den korta vapenvilan som nyligen avbröts.

Chefen för den judiska lobbygruppen Anti-Defamation League i USA, Abe Foxman, menar i ett klipp på Youtube att om det inte vore för Israels moderna luftförsvar, Iron Dome, så skulle många israeler ha dött av Hamas raketskjutningar mot landet.

Foxman menar vidare att Iron Dome har räddat många palestinier i och med att de israeliska offren varit få. Han menar att ifall fler israeler dött under beskjutningen så hade Israels offensiv på Gazaremsan varit ”mycket kraftigare”.

Hittills har Israels offensiv mot Gazaremsan krävt mer än tvåtusen palestinier dött, majoriteten av dem är civila och barn. På den israeliska sidan har dock förlusterna varit sparsamma med 67 döda, däribland tre civila och resten militärer.

Den pågående konflikten mellan de båda länderna ska ha startat när tre judiska pojkar påståddes ha kidnappats av Hamas. Hamas har dock uppgett att de inte har något med kidnappningen att göra. Flera palestinier mördades av israelisk militär i jakten på de tre pojkarna som senare visade sig ha varit döda under tiden före sökandet. Kort därpå brändes en ung palestinsk pojke till döds efter att gärningsmän hällt en brännbar vätska på honom och sedan tänt eld.


  • Publicerad:
    2014-08-21 20:10