UTRIKES. Regionen Xinjiang i västra Kina inför en ny lagstiftning som förbjuder flera muslimska kännetecken, däribland män med långa och onormala skägg, kvinnor med burka och att namnge sina barn med vissa religiösa namn kopplade till islam.

Myndigheterna i den västra regionen Xinjiang i Kina har i år godkänt en ny lagstiftning, vilken innefattar hårdare restriktioner för den muslimska befolkningen. Detta på grund av de hundratals som fallit offer för den religiösa extremismens våld under de senaste åren. Av de 23 miljoner muslimer som bor i Kina är ungefär hälften bosatta i Xinjiang, där även det muslimska Uighur-folket bor.

Med den nya lagstiftningen tillkommer en rad nya förbud, där bland annat personal på flygplatser och tågstationer nu har rätt att neka tillträde för kvinnor som bär burka. Personalen uppmanas vidare även att anmäla dem till polisen. Det är nu även förbjudet för unga män att ha ”onormalt skägg”.

Det är inte heller tillåtet att namnge sina barn med religiösa namn som till exempel Mecca, Islam, Quran och Saddam. Barn med dessa namn kommer bland annat att nekas sjukvård och allmän utbildning.

— Det här är bara det senaste i en rad nya regler som begränsar religionsfrihet för att motverka ”religiös extremism”, säger Sophie Richardson, Human Rights Watch chef i Kina, i ett uttalande.

Redan innan den nya lagstiftningen var det förbjudet i flera städer för kvinnor med burka och män med långa skägg att åka kollektivtrafik, men den nya lagen expanderar nu förbudet till hela regionen.

Källa:
China bans religious names for Muslim babies in Xinjiang


  • Publicerad:
    2017-04-25 23:00