TEKNIK & IT OpenAI:s chef fick förra veckan sparken i några dagar för att sedan erbjudas sin chefsposition igen. Nu träder två personer fram och menar att en delorsak till de oklara avskeden var en upptäckt kring AI som sägs vara ett hot mot mänskligheten.

Förra veckan rapporterade Nordfront att den judiske chefen vid OpenAI, Sam Altman, både fick sparken från och erbjöds sin gamla befattning på nytt inom loppet av några dagar. Efter många turer befinner sig Altman nu återigen på sin gamla chefsposition.

Det har spekulerats mycket kring vad som orsakade hans avsked, men nu skriver Hufvudstadsbladet att en flera anställda forskare på bolaget har skickat ett varningsbrev till OpenAI:s styrelse där de varnar för ”en kraftfull upptäckt kring artificiell intelligens”. Upphovsmännen bakom brevet menar att upptäckten kan komma att utgöra ett hot mot mänskligheten.

De två personerna som än så länge är anonyma, påstår att upptäckten var en av flera faktorer som ledde till att styrelsen för bolaget, som står bakom chatroboten ChatGPT, avskedade Altman. Enligt en av visselblåsarna ska projektet som man varnade för kallas för ”Q”.