DJURPLÅGERI. Det var i april förra året som den moderata politikern Jan-Erik Johansson anmäldes för djurplågeri av minst 81 får. Samtliga drygt 300 får som fanns på politikerns gård omhändertogs. Johansson tvingades då ta ”timeout” från sina politiska uppdrag och fick djurförbud. Nu åtalas han för djurplågeri.

Illustrationsbild, lammet på bilden kommer inte från Johanssons gård

Illustrationsbild, lammet på bilden kommer inte från Johanssons gård

Det var i april 2015 som den moderata politikern Jan-Erik Johansson fick påhälsning av djurskyddsinspektören och Länsstyrelsen som beslöt att omedelbart omhänderta alla de drygt 300 får som fanns på politikerns gård. Bland dessa får hade tio djur redan hunnit självdö innan hjälpen kom. De tio avlidna fåren hittades liggande på samma område som levande får befann sig. Åtta baggar var i så dåligt skick att de fick avlivas direkt på plats. Detta eftersom de utmärglade baggarna inte ens kunde resa sig på grund av muskelförtvining.

Sammanlagt fanns minst 81 får, varav 18 baggar och 63 tackor som ska ha utsatts för grovt lidande. I och med att Johansson i samband med detta polisanmäldes för djurplågeri tvingades han ta ”timeout” från sina politiska uppdrag. Johansson står dock alltjämt kvar som ordförande för kyrkorådet i Lövestad församling.

Nu har Johansson åtalats för djurplågeri av minst 81 får. Han har sedan tidigare fått djurförbud. Åklagaren skriver att Jan-Erik Johansson brustit i tillsynen av djuren och varken gett dem tillräckligt med foder eller veterinärvård vilket lett till att fåren farit mycket illa och drabbats av kraftig avmagring. Till stöd för åtalet åberopas uppgifter från såväl veterinär som djurskyddsinspektör.

Johansson själv nekar till brott och menar att djurskyddet inte kunnat avgöra om fåren var undernärda eller ej eftersom de var oklippta vid tillfället. Detta trots att det finns bevisning i form av veterinärs utlåtande samt att de döda fåren obducerats. Han säger vidare att det hela inte alls beror på bristande tillsyn eller att han låtit sina får svälta, utan att fåren blivit dåliga till följd av inälvsmaskar. Han försvarar sig med att han ska ha använt ett avmaskningsmedel som inte fungerat. Vidare nekar politikern även till de uppgifter som säger att det fanns tio självdöda får i samma område som levande får.

— Det antalet stämmer inte, det var färre. De låg på vänt för avhämtning. Händelseförloppet i det här fallet mellan att ett djur blir dåligt tills det trillar ihop går väldigt fort, säger Johansson.

Källa:
Moderat tar timeout
Före detta politiker åtalas för djurplågeri

 


  • Publicerad:
    2016-09-14 20:10