INRIKES. På lördagen demonstrerade muslimer till protest mot Säpos gripande av islamistledare. Demonstrationen samordnades av en muslim med kopplingar till Islamiska staten, och som av många misstänkts ha kopplingar till den svenska regimen.

Under lördagen bussades muslimer från Gävle och Göteborg till Stockholm för att demonstrera för de fem muslimska ledare som fortfarande sitter fångna hos Säkerhetspolisen (SÄPO).

Ledaren för Gävles muslimer Abo Raad ses av många som en av Europas mäktigaste imamer. Han påstås i media ha använt sin makt till att få muslimer i Gävle positivt inställda till Islamiska staten (IS). Gävles muslimska rörelse har starka kopplingar till ledaren för Umeås muslimer, Abo Sheima Al-Jibury, och ledaren för Västerås muslimer, Fekri Hamad, vilka båda också tagits av Säkerhetspolisen.

Kopplingarna anses något mindre till den muslimske ledare i Göteborg, Abu Talal (Abdel-Nasser el Nadi), som även han gripits av Säpo. Abu Talal är drivande inom den muslimska friskolan Vetenskapsskolan. Men båda Abu Talal och Abo Raad sitter i samma kommitté vid Islamiska förbundet för social utveckling, som delar adress med Gävle moské.

Dömd till 15 års fängelse för terrorism – tillbaka i Sverige efter 1 år
Demonstrationen under lördagen samlade ett par hundra islamister och samordnades av den terrordömde muslimen Amer al-Hasani, tillsammans med bland andra den gripne Abu Talal.

Amer al-Hasani dömdes 2017 av en grekisk domstol till 15 års fängelse för medlemskap i terrororganisation och innehav av krigsmaterial. Året efter halverades fängelsestraffet, och samma år släpptes plötsligt al-Hasani från fängelset.

UD ville då inte ge några kommentar om frisläppandet, men sannolikt är det antingen Säpo eller regimpartierna Miljöpartiet och Socialdemokraterna som bär ansvaret.

Göteborg är ett av IS starkaste fästen i Sverige. Det var IS al-Hasani misstänktes vara på väg till när han greps i Grekland, och senare räddades av okända välgörare inom den svenska regimen.

Ursprungligen publicerat på Fjällsjö Nyheter.


  • Publicerad:
    2019-05-19 21:00