Hoppa till huvudinnehåll

Kopierat

03 Symbol/Flat/White/Swish_Symbol_White_SVG Created with Sketch.

“Jag kissade ned mig när polisen grep mig” – 11 motdemonstranter åtalas för 30 september

Av Redaktionen, 2017-11-15
redaktionen@nordfront.se

30 SEPTEMBER. Under tisdagen väcktes åtal mot elva personer som agerade motdemonstranter under Nordiska motståndsrörelsens demonstration i Göteborg den 30 september. Mitt bland vad som i media har beskrivits som ett ”folkligt motstånd” återfanns kriminella rasfrämlingar, narkomaner, vänsterextremister och en utbildad terrorist. Åtta av dem anfördes av en flerfaldigt dömd sexualbrottsling, när de bland annat kastade sten, flaskor och smällare mot polisen.

20-årige Abdiwale Mohamed Abdulle använder stenslunga mot polisen – ett trick han lärde sig i Somalia som 9-åring. Nu åtalas han bland annat för grovt våld mot tjänsteman och våldsamt upplopp. FOTO: Polisen.

Nordfront har tidigare skrivit om två av de personer som nu åtalas för våldsamt upplopp i samband med att de ”motdemonstrerade” under Nordiska motståndsrörelsens demonstration i Göteborg den 30 september. En av dessa är den flerfaldigt dömde sexualbrottslingen John Andersson (19830214-7452), som enligt åklagaren var anförare av det våldsamma upploppet. Läs mer om honom i artikeln En av de åtalade motdemonstranterna i Göteborg är våldtäktsman!

Sexualförbrytaren John Andersson pekas av polisen ut som anförare för ett våldsamt upplopp bland motdemonstranterna.

Den somaliske stenslungaren

Den andre personen är somaliern Hussein Ahmed (20000606), även känd som ”stenslungaren”, som enligt ett avslöjande från Samnytt tränats i sitt hemland av terrororganisationen Al-Shabab redan som 14-åring. Enligt egen utsago deserterade han dock från träningslägret, vilket han använde som motivering när han sökte asyl i Sverige.

Migrationsverket bedömde hans uppgifter om terrorträningen som sanna, även om man inte godtog det som skäl till asyl. Dessutom ifrågasattes den ålder som han uppgav varför han inledningsvis utvisades. Via advokat överklagade dock Ahmed utvisningen, något som föranledde att han den 30 september kunde slunga sten mot polisen med hjälp av en stenslunga.

Den terrortränade Hussein Ahmed med sin stenslunga. FOTO: Polisen. Klicka för större bild.

I förhör uppger Ahmed inledningsvis att han endast befunnit sig på platsen och agerat helt passivt. Han medger först att han förvisso hållit i en stenslunga, som han ”fått eller tagit” från någon, men inte att han använt den. Senare medger Ahmed via sin tolk att han visst slungat sten mot polisen, något han beskriver som ”ett misstag”.

— Jag svär på min mamma jag kastade bara jag gjorde fel, jag har ingen idé, detta är första gång jag gjorde detta, jag gjorde fel, bedyrar den ångerfulle somaliern till polisen.

Han menar vidare att en person bara gett honom slungan i handen. Personen som gav honom slungan ska ha talat svenska, men Ahmed menar samtidigt att han inte ska ha sagt något alls. Först menar Ahmed att han inte ska ha laddat någon sten i slungan när han avfyrade den, men ändrar sig och erkänner när han får se en video som visar hur han gör det.

Hussein Ahmed var inte maskerad hela tiden, varför hans ansikte fastnade på bild. FOTO: Polisen. Klicka för större bild.

När polisen ifrågasätter hur han ständigt ändrar sin berättelse svarar Ahmed:

— Jag svär jag har ingen idé jag tänker ingenting.

Han försvarar sig också med att han lärt sig ”i skolan” om vad som är rätt och fel, men att ingen talade om för honom att man inte får attackera poliser med hjälp av en stenslunga.

När polisen förklarat för honom att det är tillåtet att demonstrera i Sverige, men inte att försöka störa ordningen eller attackera polisen, vill Ahmed tillägga i förhöret:

— Jag hade inge idé om lagar och regler i Sverige om det är brottsligt var det inte min tanke att åka dit. Jag ska rekommendera att de nyanlända för information om vilka regler och lagar som gäller.

I nästa förhör hinner dock Ahmed ångra sig igen och menar nu att han inte alls kastat eller slungat sten mot polisen, utan endast befunnit sig på platsen för att protestera mot ”rasisterna”.

— Jag har inte gjort detta och jag är inte skyldig. Det är inte mänskligt att ni griper mig för detta, låser in mig och behandlar mig på detta sett, för något så obetydligt. Det känns som att ni gör det här för att jag inte är medborgare i det här landet, säger Ahmed.

Hussein Ahmed åtalas för våldsamt upplopp, brott mot lagen om förbud mot maskering i vissa fall samt försök till grovt våld mot tjänsteman.

Åklagaren yrkar på att Hussein Ahmed utvisas från Sverige och förbjuds att under 5 år återvända.

Stenslungaren nummer två

Ytterligare en person misstänks ha nyttjat samma stenslunga för att attackera polisen, nämligen Abdiwale Mohamed Abdulle (19971227-8515), även han somalier.

Den andre stenslungaren var också somalier. FOTO: Polisen. Klicka för större bild.

Till skillnad från Ahmed så erkänner Abdulle utan omsvep att han maskerat sig och både kastat och slungat sten mot polisen. Abdulle menar att han egentligen ville åt ”nazisterna”, men att polisen stod i vägen.

— Jag gillar inte dem, det som händer det händer. Det räcker med att de inte gillar mig, svarar Abdulle när polisen frågor honom om varför han ville slunga sten mot Nordiska motståndsrörelsens demonstration.

Abdulle berättar också att han lärde sig hantera stenslungan i Somalia när han var nio år gammal. Medan Hussein Ahmed påstår att stenslungan användes vid fågeljakt i hemlandet, berättar Adbulle att det var i samband med något han benämner som ”stenkrig” – med andra ord att människor slungar sten på varandra i okänt syfte – som han fick lära sig konsten. Själv ska han ha brutit näsan vid ett sådan ”stenkrig”, men i övrigt klarat sig ganska bra till skillnad från andra som enligt Abdulle exempelvis ska ha förlorat sina ögon i den somaliska leken.

Abdulle är sedan tidigare dömd för bland annat skadegörelse och narkotikabrott. Han åtalas nu för våldsamt upplopp, brott mot förbud mot lagen om maskering i vissa fall samt grov våld mot tjänsteman, då åklagaren menar att han med stenslungan träffat en polis i skrevet och en annan i bröstet.

Övriga åtalade:

Immanuel Etcheverry Malan (19980510-2879) åtalas för våldsamt upplopp, försök till våld mot tjänsteman samt brott mot lagen om maskering i vissa fall.

FOTO: Polisen. Klicka för större bild.

Malan, som står skriven i den mångkulturella Göteborgsförorten Angered, ska bland annat ha kastat stenar och flaskor mot polisen, hjälpt den medåtalade Abdiwale Mohamed Abdulle att ladda stenslungan, samt deltagit i slagsmål med personer som försökte stoppa stenkastandet mot polisen. Han ska även ha attackerat polisen vid parken som ligger i anslutning till Liseberg, där polisen boxade in Nordiska motståndsrörelsen och avbröt den lagliga demonstrationen. Där ska han enligt polisens förundersökning bland annat ha sagt någonting i stil med: ”Pepparspraya en gång till då era horungar – kom då ha!?”

Sedan tidigare är Malan dömd för bland annat skadegörelse, rattfylla och narkotikabrott.

Tobias Peter Henrik Karlsson Von Borstel (19981002-8218) åtalas för våldsamt upplopp och försök till våld mot tjänsteman. Von Borstel ska bland annat ha kastat sten mot polisen, och ses på bild tillsammans med de somaliska stenslungarna som han dock inte påstår sig känna sedan tidigare.

FOTO: Polisen. Klicka för större bild.

En medåtalad som han dock bevisligen känner är Immanuel Etcheverry Malan. I maj dömdes de båda unga männen för att ha slagit sönder tolv fönsterrutor och en dörrkarm på Gunnaredsskolan i Angered. Båda dömdes då för skadegörelse av Göteborgs tingsrätt, men Von Borstel menar att de idag inte är vänner och att det endast var en slump att de två befann sig tillsammans under motdemonstrationen.

Att han befann sig på platsen tycks vara svårt att förklara för Von Borstel, som menar att han ”vet inte riktigt vad man gör då man demonstrerar” och att han mer befann sig på platsen för att ”kolla läget”. Han säger dock i förhör att han ogillar ”nazisterna” och menar att polisen fick skylla sig själva som ”stod i vägen” när de kastade sten.

Polisen ställer dock en uppseendeväckande fråga till Von Borstel, nämligen ”Varför tar du ut din aggression mot polis och inte mot NMR, som du och alla andra ju demonstrerade emot på platsen?”, på vilken Von Borstel svarar:

— Bara för att de stod i vägen för oss.

Vidare hävdar Von Borstel att ingen kastat sten ifall polisen flyttat på sig. Då, menar han, skulle Nordiska motståndsrörelsens demonstrationsdeltagare förmodligen ha ”åkt på stryk” istället.

— Om vi hade kommit igenom hade jag säkert varit med och kanske slagit någon, man blir ju laddad om något sådant händer, menar han.

Hade polisen bara aktat sig hade Nordiska motståndsrörelsens aktivister ”fått stryk”, menar Tobias Von Borstel, som här ses posera på en av otaliga Facebookbilder.

I samband med att Von Borstel greps hade han på sig något som polisen misstänkte vara narkotika. I förhör erkänner han också att det var ”dunderhasch”, som han fått av en vän och som han hade tänkt att ”kasta bort”.

Von Borstel är skriven i Kinna, men greps i en lägenhet på Länkharvsgatan i Angered. Han är tidigare dömd för skadegörelse och bedrägeri.

Falah Fahed (19880901-5079) åtalass för våldsamt upplopp, försök till våld mot tjänsteman och brott mot lagen om förbud mot maskering i vissa fall.

FOTO: Polisen.se Klicka för större bild.

Faled medger att han befunnit sig på platsen där brotten han misstänks för ska ha begåtts, men säger sig endast ha vaga minnen av dagen varför han själv efterfrågar videomaterial som kan ”fräsha upp” hans minne.

Han säger sig inte ha några särskilda åsikter om Nordiska motståndsrörelsen, utan påstår sig vara ”politiskt oinsatt”. Inte heller polisen säger han sig ha något emot. På fråga varför han befann sig på platsen svarar han:

— Det var en once in a lifetime dag. Media sa ju att det skulle vara århundradets grej.

På polisens bild- och videomaterial ses en stundtals maskerad och stundtals omaskerad Faled kasta sten, vilka enligt åklagaren ska ha riktats mot polisen. Faled har en gedigen brottskarriär bakom sig och är sedan tidigare dömd för bland annat flertalet narkotikabrott, brott mot knivlagen, rattfylla och olovlig körning.

Gibou Njie (19990221-5830) åtalas för våldsamt upplopp, försök till våld mot tjänsteman och brott mot lagen om förbud mot maskering i vissa fall.

FOTO: Polisen. Klicka för större bild.

Inte heller Njie säger sig i det första polisförhöret kunna något om politik, utan menar mest att han bara var där och ”sprang” för att ”inte bli nedtrampad”.

— Jag kan ingenting om politik, jag vet bara Nordfront. Jag var inte inblandad. Jag vara bara där och iakttog. Jag såg på, säger Njie i polisförhöret.

— Jag var in the back, jag softade och tittade på. Sen hände det att man sprang, men jag softade. Jag var med en kille från Stockholm också. Min kompis kusin. (Vill inte säga mer om honom) Vi softade bara, vi satt på gräsmattan bara, förklarar han vidare.

Polisen ber Njie trots detta att utveckla vad han anser om ”nazister”, vilket han också gör:

— De är ju bara människor, de har sitt hat precis som jag har hat mot folk. Det är deras grej. Vissa gillar att göra musik, vissa hatar invandare.

Inte ens när polisen visar en filmsekvens där en person i exakt samma kläder ses delta i upploppet och kasta sten vill Nije kännas vid att han ska ha gjort något, utan menar att ”det blir svårt att se skillnad på en mörkhyad”.

I ett följande polisförhör erkänner han dock att det är han på polisens bildmaterial och att han de facto kastat sten. Men inte mot polisen, utan mot Nordiska motståndsrörelsens grundlagsskyddade demonstration.

Nije är sedan tidigare dömd för ringa narkotikabrott vid flertalet tillfällen.

Simon Berhane Misgna (19940225-0394) åtalas för våldsamt upplopp, försök till våld mot tjänsteman och brott mot lagen om förbud mot maskering i vissa fall.

FOTO: Polisen. Klicka för större bild.

Misgna berättar för polisen att han åkte ned på stan för att han hört att det fanns ”rasister” där och att han ville ”lära sig något nytt”. Han förnekar dock brott och menar att han inte ska ha kastat någonting, såsom åklagaren hävdar.

På polisens bilder ses Misgna ha på sig en vit mask som helt täcker hans ansikte. I förhör menar han dock att han hittat den på marken och sedan tagit på sig den en kort stund för att ”testa den”. Han erkänner därmed de faktiska omständigheterna att han maskerat sig, men förnekar brott även i det fallet.

Lite senare i förhöret berättar han att han ska ha plockat upp stenar och gjort en kaströrelse med armen, men att hans hand då var tom. Han medger också att en polis ska ha sett honom springa med jackan full av stenar, men menar att han forslat bort stenar så att ingen annan skulle använda dem för att kasta mot polisen.

Carl Michael Åkesson (19880508-0010) åtalas för våldsamt upplopp, försök till våld mot tjänsteman och brott mot lagen om förbud mot maskering i vissa fall.

FOTO: Polisen. Klicka för större bild.

Åkesson är fåordig i förhör och uttalar sig endast vagt och i allmänna ordalag om politiska åsikter. Det enda egentliga uttalande han gör till polisen, är på frågor kring sina tankar i efterhand, då han svarar:

— Att jag är kluven på min livsstil. Jag ska flytta ut till landet. Jag vill ändra min livsstil.

På Åkessons Instagram har polisen dock hittat bilder som både tyder på att han brukar narkotika och har extrema åsikter, där man bland annat ser en person vifta med en svartröd syndikalistfana.

Till vänster: Michael Åkesson maskerad den 30 september. Till höger Michael Åkesson ses rökandes något som liknar en så kallad joint. FOTO: Polisen. Klicka för större bild.

Syndiaklistsymboler på Michael Åkessons Instagram. FOTO: Polisen. Klicka för större bild.

Åkesson bor på Södermalm i Stockholm och mycket tyder på att han rest till Göteborg enkom för motdemonstrationen, vilket han också medger i förhöret. Han är enligt flertalet domar en ”känd klottrare” i Stockholm, som genomgått behandling för sitt drogmissbruk. Åkesson är vid flertalet tillfällen dömd för bland annat narkotikabrott, skadegörelse, misshandel m.m.

Enligt åklagaren ska Åkesson ha deltagit i det våldsamma upploppet, varit maskerad samt kastat en brinnande bengal och ett knallskott mot polisen.

David Mikael Johansson (19920306-5678) åtalas för försök till våld mot tjänsteman, våldsamt motstånd och skadegörelse.

David Johansson. FOTO: Polisen.

Enligt den ursprungliga anmälan ska Johansson ha deltagit i motdemonstrationen och kastat så kallade bangers mot polisen. När polisen gick fram för att kontrollera honom ska han ha kastat fem-sex bangers ur fickan som en undanledande manöver och försökt fly från polisen.

När de fick tag i honom gjorde han motstånd och ska bland annat ha skadat en polisbil i processen.

Johansson uppger i förhör att han var i centrala Göteborg med sin far och sin morbror för att ”visa stöd mot nazismen” och att han beställt bangers från Polen till ett nyårsfirande för ett par år sedan. Han ska dock ha tagit med sig dem för att kasta ifall han skulle komma i närheten av Motståndsrörelsens demonstration. Endast för att ”skrämma och göra sig hörd”, poängterar dock Johansson som menar att han inte ville skada någon.

Johansson erkänner att han kastat en banger, men inte mot polisen. Brottningen med polisen förklarar han med att han fick panik i samband med att polisen försökte gripa honom.

Han motsätter sig vidare själva gripandet, som han menar ”skötts dåligt”. Enligt Johansson blev han i samband med detta ”nedstrypt” av polisen, varpå han kissade ned sig.

Jasmin Hidanovic (19910717-4550) åtalas för försök till våld mot tjänsteman. Enligt åklagaren ska han ha ”försökt angripa poliser med våld när de arbetade som poliser vid kommenderingen kring Nordiska motståndsrörelsens demonstration” genom att kasta sten mot dem.

Jasmin Hidanovic. FOTO: Facebook.com.

Hidanovic är medborgare i Bosnien-Hercegovina och tidigare dömd för bland annat narkotikabrott, tillgrepp av fortskaffningsmedel, snatteri och olovlig körning, grovt brott.

Utan omsvep erkänner Hidanovic brott och menar att han inte hade något egentligt syfte med att vara där eller att kasta sten, utan att han endast drogs med i stämningen. Han förklarar sitt beteende med att han lider av ADHD och psykisk sjukdom, vilket gör att han ”inte alltid hinner tänka efter före”.

— Jag hade aldrig någon tanke att kasta mot polisen eller skada någon, utan det bara blev så, säger han i polisförhör.

Källor:
Göteborgs tingsrätt: B12399-17, Aktbilagor 70 – 76
Stämningsansökan från Göteborgs åklagarkammare, 2017-11-14, AM-125148-17


  • Publicerad:
    2017-11-15 04:04