CORONAKRISEN. Tore Hattrem på Norges utrikesdepartement samtalar med Irans vice utrikesminister om coronapandemin.

Norge och Iran för en dialog för att utbyta erfarenheter av den nu pågående coronapandemin.

På onsdagseftermiddagen samtalade den norske diplomaten Tore Hattrem på Norges utrikesdepartement med Irans vice utrikesminister Seyyed Abbas Araqchi om situationen i de båda länderna.

Araqchi sade enligt uppgift, liksom USA:s republikanske senator Ted Cruz nyligen sagt, att det globala utbrottet berör hela världen och det krävs ett internationellt samarbete för att hantera situationen.

Men Cruz internationella samarbete går ut på att minska samarbetet med bland andra Kina för att istället öka det med Israel som man redan har starka band till. Samtidigt ökar USA:s president Donald Trump pressen på Iran istället för att lätta sina sanktioner mot landet under coronakrisen. Häromdagen meddelade Trump via Twitter också att han givit instruktioner till den amerikanska flottan att skjuta ned och sänka alla iranska skepp om dessa ”trakasserar” amerikanska skepp som befinner sig i Persiska viken.

Araqchi menar dock att samarbetet i kampen mot viruset inte bör utesluta några av världens stater.

”Ingen av världens stater bör uteslutas i kampen mot viruset”
Hattrem hävdas av iranska medier ha uttryckt en önskan om samma policyinriktning och underströk då Norges multilaterala hållning i frågan. Han uttryckte också sin medkänsla med den iranska regeringens kamp mot coronaviruset.

Norge har bjudit in Seyyed Abbas Araqchi till Oslo för samtal om regional utveckling och ländernas bilaterala relationer. Man kommer även att bland annat avhandla säkerhetsläget i världen och behovet av att hjälpa Jemen som är utsatt för ett systematiskt svältfolkmord, ett av de värsta i historien och kanske i paritet med Holodomor i Ukraina.

På grund av coronaviruset kommer de diplomatiska samtalen mellan Norge och Iran inte att bli av förrän pandemin är över.

Skillnaden mellan Norges och Sveriges förhållande till Iran är stor. I Sverige har Iran kritiserats hårt för att inte göra nog för att stoppa coronaviruset, av bland andra Folkhälsomyndigheten. De anser också att Iran har ljugit om smittans utbredning och konsekvenser i Iran.

Den judiska Bonniertidningen Dagens Nyheter har också låtit publicera en insändare signerad läkare och docent Mats Eklund att iranier bör utsättas för riktade åtgärder för att förhindra att coronaviruset får starkt fäste i Sverige, utan att föreslå riktade åtgärder även mot andra stora folkgrupper som befinner sig i vårt land.


  • Publicerad:
    2020-04-23 10:00