PEDOFILI. Pedofilen Ole Morten Geving som har haft en lång karriär i norska Centerpartiet och varit chef för Sparebankforeningen är dömd till fängelse för uppmuntran till småbarnsvåldtäkter. Han är god vän med centerpartisten Fredrick Federely.

Ole Morten Geving, Speed dater Innovasjon Norge 2014. Skärmbild: Youtube.

Den 46-årige Ole Morten Geving har haft en lång karriär i Centerpartiet och var chef för Sparebankforeningen / Finans Norge tills han dömdes. Han har dömts till 110 dagars fängelse för att ha uppmuntrat andra att begå våldtäkter på spädbarn och förskolebarn, rapporterar norska Document.

Han döms också för innehav av små mängder barnpornografiskt material.

Fallet anses vara allvarligt och av betydande omfattning.

Det handlar om ”skildringar av inte obetydlig omfattning och av grov karaktär, och verksamheten har pågått under en viss tid. Dessutom har svaranden uppmuntrat till missbruk”, står det i domen.

Det mest uppmärksammade fallet gäller då Geving pratat med sina pedofilvänner om kontakten med en svensk ensamstående pappa med ansvar för två pojkar i åldrarna sex och två år. Den svenske mannen ska enligt domen berättat för Geving att han våldtar och begår andra sexuella övergrepp mot sina barn.

Nära vän med Fredrick Federley i svenska Centern
Fallet med Ole Morten Geving har förgreningar till Sverige och den politiska skandal som drabbat norska Centerpartiets svenska systerparti Centerpartiet – där Fredrick Federley som är vice partiledare för Centern samt ledamot av EU-parlamentet tills nyligen var sambo med en 42-årig manlig pedofil som dömts till nio års fängelse för 22 fall av grov våldtäkt mot småbarn, och som dessutom är bekant med flera andra pedofiler.

Medietystnaden i Sverige kring den homosexuelle pedofilvännen Federley har varit stor i Sverige. SVT och Expressen har dock refererat ett sms från partiets partisekreterare Michael Arthursson som gör gällande att ”förtroendet för Fredrick Federley är skadat”. Man har egentligen ”länge känt till” att Federelys kamrat var en grov brottsling och dömd pedofil; och framför allt har Federley själv känt till det.

Expressen har också publicerat en osignerad ledare som handlar om Federleys ”dåliga omdöme”.

Geving och Federley känner varandra. De har träffats på flera platser runt om i Europa, bland annat i Bryssel. Massmedierna namnger inte Ole Morten Geving, utan kallar honom bara för ”Federleys pedofilvän nummer 2” och ”Juro-pedofilen”.

På torsdagen skrev Stoppa Pressarna att Federley har haft intim kontakt med en tredje pedofil.

Fredrick Federley kan länkas till en tredje pedofil – hans faiblesse och fascination för sexdömda och perversa män verkar i det närmaste omättlig.

Den mannen har dömts för flera sexuella övergrepp mot små barn, främst pojkar, och har avtjänat fängelsestraff för detta.

Gevings långa karriär i Centerpartiet
I 24 år har Geving haft ett antal befattningar i Centerpartiet, på alla administrativa nivåer.

Han var politisk sekreterare i SPS programkommitté 2000–2001, ordförande i Nordiska rådet för ungdomsfrågor 2001, politisk rådgivare i SPS riksdagsgrupp 2001–2006 och statssekreterare i finansdepartementet 2007–2010. Ole Morten Geving är ledamot av Vestbys kommunfullmäktige och fick ordförandeposten där 2007.

Både Geving och Federley har haft flera positioner i sina respektive partiers ungdomsorganisationer.

Samtidigt är både Federleyskandalen i det svenska systerpartiet och fängelsedomen mot Geving uppenbarligen dåligt kända inom Centerpartierna, skriver Document som fick ett oförstående svar när den norska publikationen på torsdagen kontaktade det norska centerpartiets sekretariat och talade med kommunikationsrådgivaren i Centerpartiets riksdagsgrupp, Trond Ivar Bækken:

— Detta är helt okänt för mig, sade Bækken.

Men dagen efter hör Bækken av sig igen och låter meddela att Ole Morten Geving inte längre innehar en position i Centerpartiet, och han är heller inte längre är partimedlem.

Fram till i maj var Geving också chef för Sparbanksföreningen i Norge / Finans Norge. Därefter avgick han från den tjänsten han innehaft sedan januari 2011, och slutade med omedelbar verkan.

Enligt offentliga register är han dock fortfarande VD och ordförande i Sparebankforeningens Driftsselskap och styrelseledamot i Oslo Nye Sparebanks Fond.

Kontakter med andra pedofiler
Geving använde appen Telegram för att kommunicera med andra pedofiler. Samtalen, som sträckte sig över flera månader, kretsade kring att våldta småbarn hela vägen ner till barndomen, enligt den dom som avkunnades den 28 april i år.

Under perioden 9 juni 2018 till 23 oktober 2018 skickade han via användaren ”Ole” på appen ”Telegram” en serie meddelanden och svar på meddelanden till användaren ”Peter Larsen” där han uttrycker att han vill eller fantiserar om att begå grova anal-/vaginala våldtäkter på spädbarn och småbarn i dagis. Dessutom planerades ”pedotreäffar” för att titta på övergreppsfilmer tillsammans med användaren ”Peter Larsen” och andra, inklusive en person som kallas ”David” och tre personer bosatta i Oslo-området och Sandnes. Från sammanhanget verkar det som om man också har träffat och sett övergreppsfilmer tillsammans.

”Ole” berättar också för ”Peter Larsen” om kontakten med en svensk ensamstående pappa med ansvar för två pojkar i åldrarna 6 och 2 år, och att han har berättat för honom att han begår övergrepp mot barnen i form av våldtäkt och andra sexuella handlingar. Onsdagen den 19 september 2018 klockan 17:42 från [adress] eller annan adress skickade han via användaren ”Ole” en bild på två pojkar i dagis/tidig grundskoleålder via appen ”Telegram” till användaren ”Peter Larsen”. På bilden som visar två barn på en säng, är en pojke helt naken, och den andra pojken bär underbyxor.

Under perioden lördag 9 juni 2018 till 24 November 2018 […] skickade han meddelanden och svarade på meddelanden via appen ”Telegram” med användaren ”Ole Morten” till användaren ”PD” där han uttrycker att han vill eller fantiserar om att begå grova anal/vaginala våldtäkter på spädbarn och småbarn i dagis ålder. Dessutom planerades ”pedoträffar”/pedosessioner för att titta på övergreppsfilmer tillsammans, även med en person som heter ”Daniel”. I chatten delar användaren ”PD” fyra olika övergreppsbilder av barn i dagis ålder / tidig grundskoleåldern. Alla bilder sexualiserar barn och är närbilder av barnens nakna genitala delar och / eller anus. En av bilderna visar en vuxen mans erigerad penis nära ett naket barn som håller i skinkorna.

Fortsatt vänner
Medan Federley och Geving reste runt i Europa gick de på gemensam jakt efter homosex.

— De har träffat varandra privat på kvällarna efter att programmet för dagen varit över, de har inte träffats som ett ”par” men tillsammans gått på jakt efter sex. Det handlar om privata sexpartyn och besök på olika gayklubbar i stan i samband med att de har varit där och jobbat. Det har rört sig om ett stort antal sexkontakter, sade en källa till Stoppa pressarna.

Federley har ”gillat” 14 av Gevins 26 inlägg på Facebook, åtminstone så sent som i oktober, men 5 december var Federleys ”gilla”-markeringar av Gevins inlägg på Facebook borttagna.

Fredrick Federley fick en dotter år 2011 tillsammans med en väninna, berättade han 2019 för Expressen. Det ska de ha lyckats med via så kallad IVF-behandling, efter att de hade misslyckats med provrörsbefruktning, eller ”hemmainsemination”, som han sade. Till tidningen sade han att han drömde om ett barn till åt sig.

Och drömmen om fler barn lever vidare, skriver Document. Federley uppges hoppas på en ytterligare liberaliserad familjelagstiftning, för han vill ha barn genom att köpa ett via surrogatmödraskap, vilket ännu så länge är olagligt i Sverige. Men han ville inte behöva dela nästa barn med en kvinna, framgick det av intervjun med Expressen. Det ska han ha för sig själv, menar Document.

Vad som händer med Ole Morten Geving efter avtjänat straff och med hans vän Fredrick Federley efter de nu nästan nedtystade skandalerna i maktens korridorer, är oklart. Det kan bli svårare att följa deras aktiviteter om de upphör att vara offentliga personer.


  • Publicerad:
    2020-12-07 11:09