SVERIGE. Polisen genomförde idag en id-kontroll ombord på ett tåg på väg mot Sverige. Runt trettio människor fick följa med till Migrationsverket för att söka asyl. Detta är den första kontrollen i ledet efter införandet av gränskontroller.

Nordfront rapporterade igår att Sverige från och med klockan 12 idag återinför gränskontroller. Något som inte har funnits i landet sedan inträdet i EU 1995. De nya reglerna innebär att polis har rätt att kontrollera identitet på människor och även skicka tillbaka dem om de inte har för avsikt eller giltiga skäl att söka asyl i Sverige.

— Gränskontrollen kommer att leda till att fler söker asyl i Sverige för att många som annars skulle ha åkt till Norge eller Finland stannar här i stället. Men syftet med gränskontrollerna är inte att minska antalet asylsökande, utan att få kontroll på situationen, säger inspektör John Lamberth vid gränspolisen.

Under en presskonferens som polisen höll tidigare idag meddelade gränspolischefen Patrik Engström att tåg kommer stoppas vid en övergiven station mellan Öresundsbron och Malmö.

Således inträffade under dagen en kontroll av ett tåg på väg från Köpenhamn till Malmö. Ett stort antal poliser bordade tåget och krävde id-handlingar av samtliga personer ombord. Det hela resulterade i att runt trettio personer eskorterades därifrån till Migrationsverket för att söka asyl.

Polisens besked huruvida de kommer kontrollera samtliga passagerares id-handlingar eller bara göra stickkontroller är inte helt klart. Klart är dock att polisen inte har resurser för att kontrollera alla.

– Jag tror att det kan bli en del etiska dilemman. Vi är i början av en insats. Jag kan förstå om människor reagerar på att bli kontrollerade hela tiden, men alla måste förstå att detta är en extrem situation. Vi prövar oss fram, säger Skånepolisens presstalesperson Ewa-Gun Westford.

Källa:
Polis bordade tåg för att hitta flyktingar


  • Publicerad:
    2015-11-12 23:45