POLEN. PIS säger ifrån gällande att samarbeta om EU:s krav om att Polen ska dra tillbaka de grundlagsändringar som gjorts gällande landets författningsdomstol. EU har nu för avsikt att granska och straffa Polen.

I Polen pågår en grundlagskris sedan ett år tillbaka. Detta sedan den nya nationalkonservativa regeringen valde att ändra reglerna för hur domare ska tillsättas och arbeta i landets författningsdomstol.

Europarådets Venedigkommission hävdar att Polen inte respekterar författningsdomstolen. EU kräver att de nya grundlagsändringarna som gjorts ska dras tillbaka och har för första gången inlett en formel process för att granska och eventuellt straffa Polen om ”demokratin och rättsstaten” inte respekteras av politikerna.

Regeringspartiet Lag och rättvisa (PIS) säger dock ifrån till EU med hänvisning till att Polen ännu är en suverän stat trots att man är medlemmar i EU.

— Vår regering respekterar visst utslag i författningsdomstolen. Det enda vi inte kan respektera är enskilda domare som agerar politiskt och i strid med de nya lagar vi har stiftat i parlamentet. Och det klandrar EU-kommissionen oss för, när vi i själva verket bara följer vår egen grundlag. Det kan inte få vara så. Vi är medlemmar i EU men än så länge är den suveräna staten Polen inte avskaffad så vitt jag vet, säger Marek Suski som är partiledamot för PIS.

Källa:
Polen vill inte sammarbeta med granskare


  • Publicerad:
    2016-10-19 19:50