GLOBALT Rysslands president hävdade igår att Moskva och Kiev i mars 2022 kom överens om villkoren för Ukrainas neutralitet, men att Kiev sedan kasserade de dokument som man hade undertecknat.

Russia Today (RT) skriver att Putin under ett möte med en grupp afrikanska ledare i S:t Petersburg under gårdagen för första gången visade upp utkastet till det dokument som ska ha diskuterats av de ryska och ukrainska sändebuden under fredsförhandlingar i Turkiet för mer än ett år sedan.

Det kan i detta sammanhang påminnas om de hot som en viss krigshetsande Boris Johnson riktade mot Ukraina om bestraffning från Nato om man skulle fullfölja fredsförhandlandet.

Enligt Putin hade dokumentet med titeln Fördraget om permanent neutralitet och säkerhetsgarantier för Ukraina undertecknats av den ukrainska delegationen. Utkastet uppges stipulera att Ukraina måste skriva in ”permanent neutralitet” i sin konstitution. Ryssland, USA, Storbritannien, Kina och Frankrike anges som garanter.

I ett tillägg till utkastet, som också uppges ha förevisats av Putin, ska såväl ryska som ukrainska förslag rörande storleken på Ukrainas stående armé under fredstid, såväl som dess utrustning, finnas beskrivna.

Medan Moskva föreslår att antalet militärer begränsas till 85 000 och antalet nationalgardister till 15 000, föreslår Kiev att landets väpnade styrkor ska ha upp till 250 000 soldater.

Moskva föreslår att Ukraina ska tillåtas ha 342 stridsvagnar, 1 029 pansarfordon, 96 flera raketgevär, 50 stridsflygplan och 52 ”hjälpflygplan”. Kievs siffror är här 800 stridsvagnar, 2 400 pansarfordon, 600 flera raketgevär, 74 stridsflygplan och 86 ”hjälpflygplan”.

Sammanbrutna förhandlingar

RT skriver att förhandlingarna i praktiken bröt samman våren 2022 strax efter att ukrainska tjänstemän anklagat ryska trupper för att döda civila i flera små städer runt Kiev. Anklagelserna ska ha framförts omedelbart efter att ryska soldater hade dragit sig tillbaka från områdena utanför den ukrainska huvudstaden i vad Kreml då beskrev som ”en gest av välvilja”.

På lördagen anklagade Putin Ukraina för att vara ensamt ansvarigt för förhandlingarnas sammanbrott.

— Efter att vi dragit bort våra trupper från Kiev – som vi hade lovat att göra – hade myndigheterna i Kiev … kastat [sina åtaganden] i historiens soptunna, sa han och fortsatte:

— Var finns garantierna för att de inte kommer att avvika från ingångna avtal i framtiden? … Men även under sådana omständigheter har vi aldrig vägrat att föra förhandlingar.

Den afrikanska delegationen, som inkluderade presidenterna för Sydafrika, Senegal och Zambia, och Egyptens premiärminister, anlände till Moskva efter mötet med Ukrainas president Volodomyr Zelenskyji Kiev på fredagen. Sydafrikas president Cyril Ramaphosa presenterade en niopunkters färdplan för att få ett slut på fientligheterna och uppmanade båda sidor att trappa ned.

Låsta positioner

Zelenskyj upprepade samtidigt Kievs ståndpunkt att förhandlingar kan inledas först efter att Moskva övergivit alla anspråk på Krim, som röstade för att ansluta sig till Ryssland 2014, samt på fyra andra regioner, vilka tog samma beslut efter folkomröstningar i september 2022.

Putin hävdade på lördagen att Rysslands förvärv av territorier är ”felfritt i termer av internationell rätt och helt i samklang med FN-stadgan.” Han tillade att ”Moskva har rätt att ingripa för att skydda folket i Donbass, som motsatte sig kuppen i Kiev 2014”.

Ukraina lade ned alla diskussioner om neutralitet förra året och har sedan dess formellt ansökt om att gå med i Nato. I det officiella väst förespråkas ukrainsk neutralitet numera företrädesvis av mer eller mindre udda röster såsom internationella Röda Kors-kommitténs (ICRC) ordförande Mirjana Spoljaric.