UTRIKES. Vladimir Putin uppger att Ryssland inte utgör något hot mot Sverige men att ett svenskt medlemskap i Nato skulle ses som ett hot mot Ryssland. Ett medlemskap skulle även ge en negativ effekt på Sverige och Rysslands bilaterala relationer.

Rysslands president Vladimir Putin beskriver ett svenskt Natomedlemskap som ett hot mot Ryssland, där han skulle bli tvungen att överväga vad som skulle kunna vara ett lämpligt svar till medlemskapet.

Han säger även att det skulle ha en negativ effekt på Sveriges och Rysslands bilaterala relationer. Då ett svenskt medlemskap betyder att Nato expanderar närmare deras gränser, till och med från svenskt territorium.

— Självklart betyder det inte att vi kommer att bli hysteriska och göra våra robotar redo, men vi kommer att fundera på ett lämpligt svar. Det skulle vara ytterligare ett hot mot Ryssland, säger Putin.

Han påpekar att det är upp till Sveriges ledare och folk att bestämma ifall Sverige ska gå med i Nato eller ej. Däremot så säger han också att det inte finns någon anledning att göra det eftersom att Ryssland inte är något hot mot Sverige.

— Det är absolut nonsens! Det finns ingen anledning för Sverige att gå med i Nato för vi har inga planer på att hota Sverige, säger Putin till TT.

Putin sade också att han märker av en växande hets mot Ryssland och förnekar att den ryska staten är inblandad i hackerattacker för att påverka valresultat i andra länder, någonting som amerikanska myndigheter spridit sina misstankar om. Han menar även att det inte är möjligt för någon ”hackare” att påverka valresultat någonstans i världen.

Källa:
Putin: Sverige i Nato ”hot mot Ryssland”


  • Publicerad:
    2017-06-02 06:00