INRIKES. Tidigare i år gav regeringen 700 miljoner kronor extra till polisen men nu tycks pengarna redan vara slut. De ska ha gått till att betala tillbaka de lån som rikspolischefen Dan Eliasson gjort.

Nordfront har tidigare rapporterat om hur regeringen tidigare i år beslöt sig för att ge 700 miljoner kronor extra till polisen. Pengarna skulle gå till att fler poliser kunde kunna anställas men också till att förbättra exempelvis den forensiska verksamheten, alltså möjligheten att få vapenprov och dna-prov i undersökningar.

Det har dock visat sig nu att pengarna har gått till att betala tillbaka ett lån på 525 miljoner kronor som rikspolischefen Dan Eliasson gjorde den 16 december förra året, detta för att kunna behålla 1 000 civilanställda inom Polismyndigheten.

Nu har alltså 525 miljonener kronor av de 700 extra miljonerna som regeringen gav till polisen gått till att täcka krediten på Eliassons lån och de 175 miljoner kronor som blev över ska också snart vara i princip helt slut.

Regeringen har även lovat en större satsning till polisen, en summa på två miljarder kronor, men det är pengar som polisen inte kommer få förrän om flera år, trots att de behövs nu.

— Risken med politiska utfästelser är att folk kan börja tro att vi har fått resurser. Men de ligger kanske fem, sex eller sju år bort. Vi måste få lokaler, utbildning och rätt folk till utbildningen, säger kanslichef på polisregion Stockholm, Jan Evensson.

Enligt SvD räknar nästan alla polisregioner i landet med ett finansiellt underskott i år. I Stockholm skulle man behöva säga upp folk då man räknar med ett minusresultat på 88 miljoner kronor i år och 90 miljoner nästa år.

— Vi kan konstatera att det är polisbrist. Och alla utanför myndigheten tror att vi har fått resurser. Men jag skulle säga att vi saknar över hundra utredare, bara i Stockholm, säger Evensson.

Källa:
Polisens extramiljoner åts upp av lån – tung chef larmar


  • Publicerad:
    2017-06-19 11:25