ALMEDALEN. För att stoppa Nordiska motståndsrörelsens deltagande på årets Almedalsvecka tänker Region Gotland boka upp hela Almedalen. Detta trots att taktiken inte fungerade för Socialdemokraterna i Dalarna, som inför första maj försökte boka varenda torg i alla länets städer.

I augusti förra året ansökte Socialdemokraterna i Dalarna om demonstrationstillstånd på samtliga torg och andra större öppna platser i länets städer. Detta med det uttryckliga målet att Nordiska motståndsrörelsen inte skulle få någon plats att demonstrera på under den nationalsocialistiska arbetarhögtiden.

Det visade sig dock att tilltaget var helt i onödan, eftersom demonstrationstillstånd inte fungerar utifrån ”först till kvarn”-principen. På så sätt kastade partiet tiotusentals av sina medlemmars kronor i sjön och Motståndsrörelsen kom under första maj att framgångsrikt paradera genom centrala Ludvika.

Nu tänker Region Gotland begå samma misstag, med tron om att det kommer att stoppa Nordiska motståndsrörelsen från att besöka årets upplaga av politikerveckan. Regionstyrelsens ordförande Meit Fohlin (S) berättar för Sveriges Radio (SR) att man tänker boka upp hela Almedalen före, under och efter politikerveckan. På så sätt menar hon att politikerna kommer att kunna ”ta kommando” över vem som besöker Almedalsveckan.

Region Gotland har tidigare – mot sina juristers inrådannekat Nordiska motståndsrörelsen att hyra mark under politikerveckan. Därför förbereder man sig nu på att ”tusen fulla skinheads” kan komma att invadera ön under etablissemangets rosévinsfest, efter en varning från Motståndsrörelsens riksrådsmedlem Emil Hagberg.

Polisen har också ännu att ta ställning till en ansökan från Motståndsrörelsen om att bedriva opinionsbildning och hålla tal på plats under Almedalsveckan. I en intervju med NTV från första maj i Boden berättade organisationens ledare Simon Lindberg att dialogen med polisen hittills har varit god inför Almedalen.

Källa:
Regionens egna bokning ska stoppa NMR


  • Publicerad:
    2018-05-05 21:20