Olika nationella rörelser arbetar på olika sätt i sina egna länder. Nordfront ställde frågan om vilken av fyra olika nationella rörelser som imponerar mest. Efter över tusen röstande har det nu visat sig att Nordfronts läsare anser att det är den grekiska rörelsen som imponerar mest, med 39% av rösterna. Därefter följer den nordiska och ryska rörelsen på 28 respektive 20%, medan den tyska rörelsen, som var populär för några år sedan, endast fick 8%. 5% av de som röstade hade önskat ett annat alternativ.

Vad man föredragit har varierat men åsikterna om hur de olika rörelsernas verksamhet tar sig uttryck har varit ganska likartade. Signaturen Död åt mångkulturen skrev i kommentarsfältet till den notis som publicerades i samband med webbfrågan, följande angående den grekiska rörelsen: ”Jag anser att Grekland visar vägen just nu, hjälper etniska greker med mat och fungerar som ny ’polis’ där befolkningen ringer upp medlemmar i Gyllene Gryning för att få hjälp!”  UngPå90talet fyllde i: ”Grekland imponerar, helt klart. Golden Dawn är för tillfället bäst i klassen. Det som imponerar är att de jobbar så brett; politiskt, parlamentariskt, socialt, medialt och fysiskt(Ja, jag menar våld). […] Känns inte direkt kontroversiellt att påstå att grekerna har kommit längre på vägen än vad vi har här, och har en av de bästa och mest kreativa rörelserna vi sett sen kriget.”

Men det fanns även kritiker: ”Golden Dawns hårda sätt påminner lite om 90-talets skinnskalle-huligan-fasoner, utan att jag för den skull ogillar deras metoder ibland, och det tror jag inte svenskarna vill ha tillbaka!”, skrev Peter H. Norrland.

Samme person, som varit engagerad i NRP sedan 80-talet skrev i efterföljande mening: ”Då känns det bättre med rakryggade, välklädda och framför allt välartikulerade och trofasta män och kvinnor som i den Svenska Motståndsrörelsen!” Peter H Norrland skrev också: ”Idag är nationalismen och speciellt nationalsocialismen mer organiserad och etablerad, och i mina ögon, mer accepterad bland den ’vanliga arbetaren’!”

Flera argumenterade i kommentarsfältet för den nordiska rörelsen, medan en av dem, Simon Lindberg, menade på att detta i alla fall delvis skulle kunna bero på hemmablindhet, men att det samtidigt finns en annan ”kvalité och potential” i Norden. Något som även Orion höll med om: ”Den Nordiska, ingen annanstans har självföraktet gentemot sitt eget land rotat sig så djupt, så att orka kämpa i konstant uppförsbacke är beundransvärt i mina ögon.”

Signaturen Stormtrooper visste varken ut eller in: ”Svår fråga som tål att funderas lite på. Alla imponerar på olika sätt. Kvantitativt är iaf den ryska och grekiska rörelsen större än den svenska. Vad gäller Ryssland kan det ju dock bero på att det bor väldigt mycket mer folk där. Sedan är ju kvalité viktigt också. Måste nog fundera lite mer på detta…”

Sammanfattningsvis var ett återkommande argument för vår nordiska rörelse att den besitter kvalitet men att man ännu inte lyckats nå de bredare lagren, medan den grekiska rörelsen är den som varit mest framgångsrik politiskt och som även varit föredömliga inom socialt arbete för utsatta greker. I kommentarsfältet var det ingen som argumenterade för Ryssland eller Tyskland och ingen specificerade något annat alternativ till de fyra i kommentarerna.

Vi har nu tagit bort frågan men återkommer under morgondagen med en ny.


  • Publicerad:
    2012-12-09 23:19