RYSSLAND. Fler än 200 politiker från USA och Europa har nu svartlistats av Ryssland som icke välkomna till landet. Detta som ett svar på västs sanktioner mot Ryssland.

Sionistiske senatorn John Mccain svartlistas av Ryssland.

Sionisten och senatorn John Mccain svartlistas av Ryssland.

EU, USA och resten av G7-länderna har tidigare svartlistat ryska politiker, affärsmän, företag och statliga banker. De hade dock inte tänkt på att Ryssland skulle kunna göra samma sak tillbaka.

Under gårdagen upprättades en motsvarande lista, på över 200 politiker och tjänstemän från väst, som inte längre är välkomna att beträda Ryssland. Detta rapporterar den ryska tidningen Izvestia.

– Idag är sanktionslistorna mellan väst och Ryssland jämförbara, säger Alexei Pushkov på ryska utrikesdepartementet till tidningen.

Pushkov framhåller att sanktionerna inleddes av väst och att Ryssland skulle kunna utöka listan men helst undviker det.

När allt kommer omkring kommer alla sanktionsåtgärder naturligtvis att utgöra ett slag mot relationerna mellan Ryssland och europeiska länder, säger Pushkov.

Flest svartlistade, 60 personer, kommer från USA. Bland dem nämns senatorerna John McCain och Bob Menendez, Obamas rådgivare Daniel Pfeiffer och Benjamin Rhodos, representanthusets talman John Boehner och senatens minoritetsledare Harry Reid.

Listan är inte offentlig, men tidningen Izvestia uppger att det från andra länder förekommer mellan 10 och 20 svartlistade personer. Länder som nämns är Ungern och Kanada.

I fallet Kanada rör det sig om ett flertal rådgivare till premiärministern och andra ministrar, och i Ungern handlar det om politiker och andra högt uppsatta personer som öppet förespråkat ryssofobiska idéer”. Sverige nämns inte i sammanhanget.

Sju länder motsatte sig nyligen sanktionerna mot Ryssland – Italien, Grekland, Cypern, Spanien, Österrike, Ungern och Slovakien.

Källor:
В санкционные черные списки России попало свыше 200 иностранцев
Russia Ponders Blacklisting Over 200 Foreign Officials
Russian Sanctions list.. over 200 foreigners


  • Publicerad:
    2015-03-20 00:15