SVERIGE. Före detta SD-ordförande Mattias Philipson tog sitt liv i onsdags efter att ha kartlagts och hängts ut av Researchgruppen, Expressen och journalisten David Baas.

nathatare

Den före detta SD-ordföranden i Båstad, Mattias Philipson, sköt sig själv i onsdags efter en tid av depression. Anledningen ska ha varit att Expressen hängde ut Philipson med namn och bild som rasist under den hetskampanj som tidningen och redaktören Thomas Mattsson drev mot invandringskritiker förra året.

När Expressen hetsade som värst hängde tidningen ut en mängd svenskar  – i många fall privatpersoner – som bland annat kritiserat massinvandringen på forum. Tidningen hade fått ta del av ett åsiktsregister från Researchgruppen som Expressen-journalisten David Baas, som byggt upp sin karriär på att hänga ut invandringskritiker, använde sig av för att svartmåla invandringskritiker. En av dem som hängdes ut under Expressens kampanjer var Mattias Philipson för påstådda ”kopplingar till extrema miljöer”.

Uthängningen ledde till en rad negativa konsekvenser för Philipson. Förutom att hängas ut som förbrytare i en av landets största tidningar tvingades han också lämna sina politiska uppdrag. Dessutom ledde uthängningen till att Philipson kände sig hatad och förföljd.

– Han var ingen rasist, men upplevde att han var hatad. Han fick inte vara ifred. Han var jagad, säger en närstående vän till journalisten Gunnar Sandelin.

– Det har varit en lång kedja av händelser som avlöst varandra som bidrog till att Mattias Philipson tog sitt liv. Han började må dåligt i somras när Expressen / Researchgruppen stämplade honom som rasist och vissa sajter följde efter. Han hade i sin ungdom haft kontakter inom vit-makt rörelsen, men lämnat det bakom sig för 20 år sedan, säger vännen.

Philipson försökte reda upp sitt liv genom att från sitt hem driva en aktivitetsgård. Den utlösande faktorn blev när han fick sin näringsverksamhet ödelagd. Sandelin skriver på sin blogg:

Som näring drev han i sitt hem en aktivitetsgård med verksamhet för olika grupper kallad ”Gårdskampen” i den lilla orten Eskilstorp med 50 invånare, fem kilometer utanför Båstad. Detta levebröd försvann i stort när det blev klart att herrgården som gränsade till hans tomt skulle bli asylmottagning. Han ville också hyra ut odlingslotter på sin mark och bygga småskaliga bostäder där, men ingenting fungerade efter att han exponerats i media. Dessutom drabbades han av inbrott, varav ett i december tog honom särskilt hårt.

Flera av dem som hängdes ut av Expressen har fått mordhot riktade mot sig och i åtminstone ett fall utsatts för ett mindre bombdåd där en sprängladdning detonerade vid den uthängdes bostad. Expressen hängde också ut en docent som ”näthatare” på felaktiga grunder där tidningen påstod att han stod bakom kommentarer som han aldrig skrivit.

Flera av de personer som låg bakom den serie av uthängningar som ledde till att Mattias Philipson tog livet av sig belönades sedan med ”Guldspaden” – David Baas, Christian Holmén, och Researchgruppen.

Källa:
Om en lokal SD-ordförandes tragiska frånfälle


  • Publicerad:
    2015-02-07 23:26