EU Sloveniens premiärminister i bråk med EU-parlamentariker efter ett Twitter inlägg där juden, affärsmannen och filantropen George Soros benämns som den styrande över stora delar av Europaparlamentet.

Den nationalkonservative premiärministern i Slovenien Janez Jansa lade ut en tweet som i fotomontage visade George Soros som spindeln i nätet med texten ”13 av de 226 kända Soros-marionetter i EU-parlamentet” där de på bilden hängdes ut med pilar pekandes från Soros huvud. Detta i samband med att EU-parlamentariker var på officiellt besök i Slovenien i syfte att undersöka eventuella brister i demokrati och pressfrihet, rapporterar nyhetssajten Europaportalen.

Tweeten uppskattades inte av den nederländske premiärministern Mark Rutte som twittrande tog avstånd och fann det hela smaklöst och informerade att regeringen tagit kontakt med slovenske ambassadören i Haag.

Jansa besvarade tweeten med att ifrågasätta deras besök i landet, som han ansåg var slöseri med tid och att de borde ha större intresse att ta hand om sin egen pressfrihet i sitt eget land. Han tipsade Rutte om att ta hjälp av den som Janez själv pekat ut som Soros marionett – den nederländska liberalen Sophie in ´t Veld l med att skydda sina egna journalister från att mördas, med trolig hänvisning till mordet på den nederländske kriminalreportern Peter R. de Vries i juli detta året. Sophie in ´t Veld befann sig i Slovenien vid tillfället för att undersöka läget för just rättsstaten, pressfriheten och korruptionsbekämpning i landet.

Europeiska rådets ordförande Charles Michel reagerade på premiärministerns tweet genom att ta kontakt med både Rutte och Janez. I en tweet lät han meddela att ledamöter i EU-parlamentet ska arbeta fritt och utan någon form av påtryckning.

En talesperson för EU-kommissionen kommenterade händelsen och bedömde tweeten som antisemitism och farlig för det öppna samhället med all dess mångfald , vilket denne nu inte behöver oroa sig för längre då Janez Jansa tagit bort sin tweet.