MÅNGKULTUREN. En somalier som först hade friats av tingsrätten fälldes sedan av Göta hovrätt för att ha varit med och gruppvåldtagit en ung kvinna.

Bild av Nuraddin Ali från polisens förundersökning. Klicka för större bild.

Den 23 september 2017 hade de två afrikanerna Nuraddin Ali (20010118-8779) och Abdullahi Ismail samt asiaten Ye Hu Di Ye Hu Di lyckats få med sig en redlöst full ung kvinna till deras lägenhet i Linköping där hon sedan blev våldtagen.

Innan gruppvåldtäkten hade kvinnan blivit nekad inträde på en nattklubb för att hon var för full och när hon kom hem upptäckte hon att hon inte hade någon nyckel. De unga invandrarmännen hittade kvinnan sittande utanför sitt hus väntandes på att hennes pojkvän skulle komma med nyckel och de erbjöd henne att vänta hemma hos dem. Rättstoxikologisk undersökning visade att hon vid tillfället hade haft mellan 1,9 och 2,5 promille alkohol i blodet samt att hon var påverkad av cannabis.

I invandrarmännens lägenhet hade kvinnan nästan omedelbart somnat och hon hade varit så full att hon bland annat hade kissat på sig i sömnen. Under natten hade hon vaknat vid två tillfällen av att hon blev våldtagen, den första gången av att Ali låg över henne och den andra gången var det Ye Hu Di, men hon hade varit för omtöcknad för att kunna göra något. Nationellt Forensiskt Centrum hittade senare sperma från Ali och Ye Hu Di både i henne och på hennes kläder.

Den 8 augusti 2018 dömde Göta hovrätt Ali för bland annat grov våldtäkt till 8 månaders sluten ungdomsvård och 155 000 kronor i skadestånd. Att han fick ett så lågt straff var för att han vid tiden för våldtäkten ska ha varit 16 år gammal. Ye Hu Di åtalades aldrig då han ska ha varit under 15 år. Ismail som var också under 15 år och misstänktes aldrig ens för brott, men hade suttit och tittat på när den unga kvinnan våldtogs.

Utöver grov våldtäkt så dömdes Ali även för våld mot tjänsteman efter att den 14 mars 2018 med knytnävsslag ha misshandlat en äldre busschaufför som hade krävt att han skulle betala för sig på bussen.

Nuraddin Ali i polisens förundersökning när han misshandlar busschauffören. Klicka för att förstora.

Hovrätten skrev att straffvärdet för den grova våldtäkten för en vuxen person motsvarar fyra års fängelse och att det våld mot tjänsteman som Ali även dömdes för inte påverkade straffvärdet nämnvärt. Efter åldersreduktion så återstod 12 månaders fängelse som på  grund av hans ålder även omvandlades till sluten ungdomsvård. Då ingen villkorlig frigivning förekommer efter två tredjedelar av tiden vid sluten ungdomsvård så omvandlades strafftiden slutligen till 8 månader.

Linköpings tingsrätt hade bara dömt Ali för för våld mot tjänsteman och friat honom för den grova våldtäkten.

Åklagaren yrkade aldrig på utvisning.

Källor:
Göta HR B1616-18 Dom 2018-08-08


  • Publicerad:
    2018-09-04 12:30