INRIKES. En undersökning som Folkhälsomyndigheten genomfört visar att fler och fler svenskar är rädda för att gå ut ensamma.

redd

I en nyligen genomförd undersökning från Folkhälsomyndigheten visar siffrorna att både män och kvinnor är rädda för att vistas ute ensamma i Sverige. I Skåne säger sig nästan halvparten av kvinnorna att de inte känner sig trygga längre. Även nationellt ska antalet vara högt.

Hela 41 procent av kvinnorna i Skåne, inklusive Malmö, säger att de inte törs gå ute ensamma längre. Orsaken är att de är rädda för att bli våldtagna. Nya siffror från Folkhälsomyndigheten som gäller åren 2013-2016 visar att hundratusentals svenskar är livrädda i hela Sverige. Nationellt är 35 procent av kvinnorna i Sverige rädda för att gå ut ensamma.

26 procent av befolkningen i Skåne säger att de inte törs gå ut ensamma. Bland kvinnorna är det hela 41 procent och bland männen är det 11 procent.

— Det man brukar lyfta fram är rädslan för att bli utsatt för sexualbrott. Den är större hos kvinnor än män. Det brukar generellt vara så i undersökningar om rädsla och oro för brott, säger Anita Heber, forskare i kriminologi på Stockholms universitet.

För män är det sannolikheten att hamna i ofrivilligt slagsmål som skrämmer dem mest.

129 000 personer uppgav till Nationella trygghetsundersökningen (NTU) att de hade blivit utsatta för sexualbrott under 2015. Officiellt blev 18 100 sexbrott anmälda till polisen. 5 920 av dessa var våldtäkter. Det är därför inte en irrationell rädsla som gör så att kvinnor inte längre törs vistas ute ensamma.

Källor:
Rädsla för att gå ut ensam
Svenskene er redde for å gå ut alene
Våldtäkt och sexualbrott


  • Publicerad:
    2016-12-21 08:00