HOMOSEXUALITET. Enligt organisationen ILGA är Sverige inte lika bögvänligt längre och landet trillar ner från en sjätte plats till en delad tolfte på ”Europas regnbågskarta”.

Homolobbyns flagga.

Homolobbyns flagga.

Organisationen ILGA, International Lesbian, Gay, Bisexual, Trans and Intersex Association, listar varje år länder som arbetar med ökad tolerans för personer med sexuella perversioner. Sverige som tidigare legat på en sjätte plats har nu rasat till en tolfte och det är regeringen som får skulden.

Sverige har nu passerats av både Danmark och Finland. Fallet beror bland annat på att Sverige har en åldersgräns på juridiskt könsbyte och att man inte arbetar aktivt för så kallade intersexuella asylsökanden. Sverige saknar även i år, från myndighetshåll, en jämställdhetsplan innefattande sexuell läggning och könsidentitet.

Vidare ska landets avsaknad av skydd i grundlagen vad gäller könsidentitet, könsneutral föräldraskapspresumtion samt frågor kring intersexuellas skydd och rättigheter ha inverkat på resultatet. Bland annat menar kritikerna att man borde göra ett tillägg i lagen om hets mot folkgrupp gällande könsidentitet.

Förbundet RFSL, som gjort sig ökända för att ha haft pedofiler i organisationen, menar att regeringen måste ta ansvar för vad de tidigare lovat gällande personer med olika slags bokstavskombinationer.

— I sin senaste regeringsförklaring slog statsminister Stefan Löfven fast att “i Sverige ska du ha rätt att vara precis den du är”. Idag är vi längre ifrån att förverkliga det än vi var för ett år sedan. Andra länder har blivit bättre för hbtqi-personer att leva i, men Sverige har blivit sämre. Detta är oacceptabelt och statsministern måste skapa förutsättningar för att öka fokuset på hbtqi-personers rättigheter när han senare under maj genomför en regeringsombildning, säger RFSL:s förbundsordförande Frida Sandegård.

Källa:
Sverige rasar i Regnbågsindex


  • Publicerad:
    2016-05-10 20:40