1984. Nu försöker det statsfinansierade public service-företaget Sverige Radio intala svenskarna att låta bli att använda fler ord som hädanefter ska anses ”rasistiska”. Redan tidigare har vi ålagts att inte använta ordet ”neger” och nu ska även ”indian” och ”eskimå” svartlistas.

Skärmbild: Facebook.

Sveriges Radio fortsätter nu utrensningen av ord från svenska språket där vissa ord ska bannlysas då de anses ”rasistiska”. Redan tidigare begränsas svenskarnas språk och förmåga att uttrycka sig genom att vissa ord som till exempel ”neger” (som betyder ”svart”) inte längre får användas – vilket bland annat lett till en revision av svensk litteratur och film där ordet förekommer.

Ekot bannlyser orden ”indian” och ”eskimå”

På måndagsmorgonen meddelade Sveriges Radios Ekot på sin Facebook-sida att det hädanefter inte tolereras att orden ”indian” och ”eskimå” förekommer i kommentarsfältet.

Det var i samband med ett Facebook-inlägg om att glassföretaget Triumf Glass som sedan 1983 sålt en glasspinne med namnet ”Sitting Bull” kritiserats, som Ekot på måndagsmorgonen informerade om de nya reglerna: ”God morgon! Nu har kommentarsfältet rensats, rasistiska ord som ’indian’ och ’eskimå’ är INTE okej!”.

Flera av besökarna undrade vad som menades och en person undrade: ”Jag hade ingen aning om att det var rasistiska ord. Har ni en lista på alla ord som är rasistiska, så att man vet?”.

Ekot svarade lite senare: ”Såsom man inte använder n-ordet längre till att referera till svarta människor så gäller detsamma för ovannämnda ord. Detta är vad som gäller. Fortsätter man använda dessa ord i våra kommentarsfält så kan man komma att blockas”.

Därefter hänvisar Ekot till Sveriges Radios kommentarsregler där det står att ”olika former av rasism och främlingsfientlighet” raderas.

Efter detta tröttnade man helt på kommunikationen med besökarna och fastslog helt enkelt att ”Nu får vi sätta punkt för denna tråd. Fortsätter man kommentera så kommer kommentaren raderas”.

Vid en sökning på Sveriges Radios hemsida ser det ut som att företaget ännu inte hunnit anpassa sig till sina egna regler då orden ”indian” och ”eskimå” förekommer flera gånger i utbudet.

Tvångsfinansiering av public service

Statliga så kallade ”public service” har kritiserats för sin verksamhet där huvuduppgiften tycks vara att uppfostra och indoktrinera folket istället för att granska makthavarna och den utbredda korruptionen inom svenska myndigheter.

Efter att alltför många avstod från att stödja företaget genom den frivilliga radiolicensen så genomförde regeringen tvångsfinansiering genom en ofrivillig public service-avgift som tas ut via skatten.

Nyspråk begränsar individens tankeutrymme

I framtidsdystopin 1984 infördes ”nyspråk” som ”syftade till att upprätthålla det rigida och ofria samhället genom att begränsa individens tankeutrymme”.


  • Publicerad:
    2020-07-20 13:00