UTRIKES. På tisdagen presenterade Donald Trump den plan för fred mellan palestinier och israeler som han förhandlat fram med Benjamin Netanyahu, vilken efteråt kallade Trump en lika stor Israelvän som Harry Truman som erkände staten Israel 1948.

Donald Trump och Benjamin Netanyahu har utan palestinsk medverkan förhandlat fram en fredsplan för Israel och Palestina.

I två år har USA:s president Donald Trump talat om sin kommande plan för fred i Mellanöstern. Men när detaljerna presenterades på tisdagen fanns inga representanter för det palestinska folket närvarande. De har inte heller deltagit i förhandlingarna  som har förts mellan Trump och Israels premiärminister Benjamin Netanyahu i Washington..

— Idag tar Israel ett stort steg mot fred, sa Donald Trump, om fredsplanen som han beskrev som en ”win-win” för både israeler och palestinier.

En tvåstatslösning nämndes i presentationen, men också att palestinierna först måste uppfylla ett antal villkor för att nå dit.

— Vi ger dem tid att anta utmaningen. De får fyra år på sig, sa president Trump.

Inga detaljer om hur en framtida palestinsk stat ska se ut presenterades av Trump utan tonvikten låg på de fördelar som Israel får genom förslagen. I sammandrag kan detaljerna i planen sammanfattas så här:

  • Jerusalem kommer att vara Israels odelade huvudstad, även den östra delen som palestinierna vill se som sin huvudstad. Palestinierna kan eventuellt erbjudas tillgång till en förort till Jerusalem, samt möjlighet att besöka den religiöst viktiga moskén på Tempelberget.
  • Alla de områden som av FN anses olagligt ockuperade av Israel, som de olagliga bosättningarna, Golanhöjderna och hela Jordandalen ska tillhöra Israel.
  • Palestinierna erbjuds något slags stat men utan definition av geografisk utbredning och utan kontroll av några gränsövergångar.
  • För palestinierna utlovas en fond på 50 miljarder dollar som skulle användas för infrastruktur, investeringar i turism och företag som kunde utveckla den palestinska ekonomin.

Efter president Trumps presentation talade Benjamin Netanyahu om vilken viktig vän till Israel som Trump varit och drog paralleller till den dag då president Harry Truman erkände staten Israel år 1948.

”Fredsplanen” väcker stark kritik världen över
Kritiker i USA hävdar dock att planen är ett sätt för både Trump och Netanyahu att avleda uppmärksamhet från de stormar som blåser kring dem på hemmaplan snarare än att mäkla fred. Riksrätten mot Trump fortsätter och Netanyahu står inför en långdragen rättegång på grund av de korruptionsanklagelser som riktas mot honom.

Palestinas president Mahmoud Abbas tackar bestämt nej till Trumps plan som han kallar för ”nonsens”.

— Vi kommer inte böja oss och kommer inte att ge upp, sa Abbas på ett pressmöte.

Planen kritiserades också kraftfullt av Iran.

— Det här är ett avtal mellan sionistregimen och Amerika. Samarbete med palestinier finns inte på agendan. Det är ingen fredsplan utan en plan rörande påbud och sanktioner, sa Hesameddin Ashena, rådgivare till Irans president Hassan Rouhani till nyhetsbyrån Reuters.

I en intervju i SVT sa Said Mahmoudi, professor i internationell rätt, att förslagen inte kan kallas för en fredsplan eftersom palestinierna lämnades utanför.

— Det här är ingen fredsplan, utan bara propaganda för internt bruk. För Trump och Netanyahu. De får det att framstå som århundradets största deal, men de har inte förstått problemet och att det inte går att köpa palestinierna, sa professorn bland annat.

Han påpekade också de uppenbara inkonsekvenserna som finns i planen:

— Det Israel nu har ockuperat ska tillhöra Israel, men att resten som blir kvar blir palestiniernas. Men det går inte att bilda en stat av vad som är kvar med små osammanhängande fläckar här och där.

Till och med tidigare statsministern och sionisten Carl Bildt ironiserade över Trumps plan i ett inlägg på Twitter:

Källor:
”Jerusalem ska vara odelad huvudstad i Israel”
”Det är ingen fredsplan – det är propaganda”


  • Publicerad:
    2020-01-29 12:55