BELGIEN. Flera misstänkta terrorister greps och två dödades när den belgiska polisen slog till mot vad som misstänks vara en terrorcell med jihadister i Belgien.

Under torsdagen slog belgisk polis till mot flertalet adresser i Verviers i jakten på misstänkta jihadister. Två av de misstänkta sköts till döds i skottväxling med polisen, ytterligare tretton greps av polisen. I kölvattnet av belgiska polisens tillslag greps ytterligare två misstänkta jihadister i Frankrike.

Belgiska myndigheter kommer att begära de två männen som greps i Frankrike utlämnade.

Belgiska polistalesmän uppger att gruppen planerade att mörda poliser, både på gator och på polisstationer. I tillslaget hittades vapen, ammunition, sprängmedel och polisuniformer.

I nuläget råder det osäkerhet om huruvida samtliga i terrorcellen har gripits och den belgiska säkerheten är fortsatt förhöjd. Landet har länge haft en förhöjd hotbild och i maj 2014 sköts fyra personer ner på det judiska museet i Bryssel. En 29-åring som varit och stridit i Syrien står åtalad för den attacken.

Belgiska myndigheter uppger att runt 350 Belgiska medborgare har rest till Syrien och Irak för att strida. Myndigheterna planerar nu att skärpa sina anti-terrorlagar, men säger samtidigt att det är omöjligt att förutse och förhindra alla attacker.

Myndigheterna har i nuläget inga misstankar om kopplingar mellan de män som greps i Belgien och det som hände i Paris när en grupp terrorister sköt ihjäl 17 personer.

Källor:
Terror plan was to kill Belgian police on the streets, in stations, prosecutor says
Belgium charges five over ’terror plot to kill police’


  • Publicerad:
    2015-01-16 21:55