SYRIEN. Minst 80 syriska regeringssoldater dödades efter att USA:s militära koalition av “misstag” bombat syriska militärposteringar vid en flygplats i östra delen av landet. Ryssland sammankallar nu till ett extrainsatt möte med säkerhetsrådet efter att uppgörelsen om vapenvila i Syrien som slöts mellan USA och Ryssland är i fara.

Syrisk militär meddelade sent under lördagen att de utsatts för flygattacker. Statlig TV gick sedan ut med uppgifterna om att militärposteringar vid flygplatsen i Dayr al-Zawr (Deir Ezzor) attackerats av den USA-ledda koalitionen. Även den ryska militären gick ut med uppgifterna att minst 60 syriska regeringssoldater dödades under en flygräd.

Ryska armén meddelar följande:

”Stridsplan från den internationella anti-jihadistkoalitionen genomförde fyra räder mot syriska styrkor som är omringade av en grupp från Islamiska staten vid flygbasen i Deir Ezzor”

Efter att Ryssland gått ut med uppgifterna om att syriska militären drabbats av angreppen upphörde USA genast med flygräderna. Sent under lördagen kommenterade försvarshögkvarteret Pentagon att koalitionsstyrkor kan ha bombat militära posteringar. Orsaken till anfallet uppges vara att USA trodde att deras anfall riktade sig mot IS-anhängare.

Ryssland kräver nu ett extrainsatt möte med säkerhetsrådet i FN. Det ryska utrikesdepartementet säger att uppgörelsen med USA om vapenvila i Syrien är i fara efter det inträffade. Ryska UD drar även slutsatsen att USA samarbetar med IS i hemlighet. Detta efter att IS kunnat dra fördel och flytta fram sina positioner efter den förödande attacken.

Mer än 80 syriska regeringssoldater uppges ha dödats i samband med flygräden, enligt Syriska människorättsobservatoriet (SOHR). Vilka också kunde konstatera att USA-ledda styrkor bombat i området. Även uppgifter om att ryska stridsflyg bombat vid samma tidpunkt förekommer.

Enligt ryska källor kunde den Syriska militären under lördagen ändå återta vissa områden från IS kring den bombhärjade flygplatsen. Ryska försvarsdepartementet kom med uppgifter om att vapenvilan hade brutits vid 199 tillfällen. Provinserna Hama och Aleppo är de platser där läget främst förvärrats.

Rysslands president Vladimir Putin anklagar de så kallade rebellgrupperna för att dra fördel av vapenvilan för att under tiden omgruppera sig. Medan han konstaterar att den syriska regeringen har gått med på avtalet om vapenvila.

Överenskommelsen om vapenvila innefattar inte jihadistgrupper. Avtalet syftar istället till att stoppa striderna mellan den så kallade väpnade oppositionen och regeringsstyrkor. Den syriska regeringen samt även oppositionen ska avstå från attacker i luften och på övriga plaster. Ifall detta avtal följs kommer USA och Ryssland att samarbeta militärt för att slå ut terrorgrupper som Jabhat Fatah al-Sham (tidigare al-Nusrafronten) och Islamiska staten.

Källa:
USA: Vi kan ha bombat syrisk militär


  • Publicerad:
    2016-09-18 21:15