UTRIKES. USA:s proisraeliska hållning cementeras. Nu hotar de antisionistiska Iran med rekordhårda sanktioner.

Efter att Donald Trump tidigare i maj dragit sig ur det omtalade Iranavtalet har USA:s proisraeliska hållning cementerats. Nu hotar de nämligen det antisionistiska Iran med ”de hårdaste sanktionerna någonsin”.

Landets nye utrikesminister Mike Pompeo har kommit med en lista på tolv punkter som Iran måste uppfylla för att de ska undslippa sanktionerna. Bland annat kräver USA att de dra sig ur Syrien – där de hjälpt landets regering att nedkämpa olika islamistgrupper -, att de släpper alla amerikanska medborgare som sitter fängslade i Iran samt att de slutar att stöda andra antisionistiska grupper i Mellanöstern så som Hizbollah i Libanon och Houthirebellerna i Jemen.

USA vill också att Iran ska sluta anrika uran och att de måste ge total tillgång till alla sina kärnanläggningar. Annars kommer landet få ”svårt att hålla ekonomin levande”. Pompeo antyder också i klassisk psykologisk krigföringanda att sanktionerna kommer vara så hårda att iranierna kommer att vända sig mot sina ledare när de påverkas av dem.

Få som läst den sionistiska lydstatens krav tror dock att Iran kommer att godkänna dem. Landets president Hassan Rouhani har också lovat att Iran kommer att fortsätta gå sin egen väg samt sagt att tiden då USA kunde agera världspolis är över.

Efter att USA drog sig ur avtalet har vissa EU-länder velat trotsa USA och stanna kvar i avtalet, som under internationell tillsyn reglerar Irans kärnkraftsprogram i utbyte mot lättade sanktioner mot landet. Hur EU kommer att agera är dock oklart i dagsläget.

Källor:
‘Strongest sanctions in history’: Pompeo issues 12 demands to Iran, vows ‘unprecedented pressure’
‘US can’t decide for the world’: Rouhani rejects Pompeo’s Iran demands


  • Publicerad:
    2018-05-23 15:50