UKRAINA. USA kommer att skicka en luftburen brigad bestående av omkring 600 amerikanska fallskärmssoldater till Ukraina för att agera som militära rådgivare åt det ukrainska nationalgardet.

Amerikanska soldater ska hjälpa den ukrainska regeringen i inbördeskriget.

Amerikanska soldater ska hjälpa den ukrainska regeringen i inbördeskriget.

USA:s president Barack Hussein Obama II kommer redan denna vecka att skicka den 173:e luftburna brigaden till Ukraina för att träna och agera militära rådgivare åt det ukrainska nationalgardet. Soldaterna kan komma att roteras och växla mellan att vara stationerade i Ukraina och på NATO-baser i EU. Att USA skickar trupper till Ukraina nu innebär att det nyligen skapade fredsfördraget Minsk 2 inte längre gäller, eftersom en viktig del av fredsavtalet var att inga utländska trupper skulle sändas till Ukraina.

Det är första gången som USA öppet erkänner truppnärvaro i landet som en del av det pågående inbördeskriget. Tidigare har USA anklagats för att ha sänt trupper till Ukraina i hemlighet via privata militära företag. Bland annat skedde så efter att afrikaner dödats i strid på den ukrainska regeringens sida. USA har även deltagit med trupp i militärövningar som ordnats i Ukraina, bland annat i höstas då just den 173:e luftburna brigaden deltog i NATO-övningen Rapid Trident.

— Vad vi har på bordet är sex av USA:s kompanier som kommer att träna sex ukrainska kompanier under sommaren, säger chefen för den 173:e luftburna brigaden överste Michael Foster.

Förra veckan erkände Storbritanniens premiärminister David Cameron att även Storbritannien kommer att skicka trupper till Ukraina. Enligt ett pressmeddelande från NATO har USA och NATO tränat Kiev-trogna grupper sedan hösten 2014.

Källor:
US sending around 600 paratroopers to Ukraine to train troops
USA sätter in trupper i Ukraina
600 US Paratroopers to Arrive in Ukraine by Week End
USA planerar att skicka cirka 300 militärer till Ukraina
USA skickar trupper till Ukraina Första steget mot krig USA-Ryssland


  • Publicerad:
    2015-03-05 14:20