Hoppa till huvudinnehåll

Kopierat

03 Symbol/Flat/White/Swish_Symbol_White_SVG Created with Sketch.

USA:s militär återupptar verksamheten i Irak

Av Redaktionen, 2020-01-16
redaktionen@nordfront.se

MELLANÖSTERN. Trots att det irakiska parlamentet har uppmanat all utländsk militär att lämna landet återupptar nu de amerikanska styrkorna i Irak sin verksamhet. Man säger sig även vara redo att återuppta utbildningen av irakiska styrkor.

USA:s president Donald Trump med hustrun Melania Trump besöker amerikanska trupper i Irak. Trots att de amerikanska styrkorna inte längre är välkomna i landet återupptar man nu sin verksamhet. Foto: Vita huset (public domain).

Amerikanska styrkor befinner sig ursprungligen i Irak på landets inbjudan, officiellt för att bekämpa terrorister såsom den Islamiska staten. Men efter det amerikanska lönnmordet på den iranske hjältegeneralen Qassem Soleimani – som till skillnad från USA faktiskt hjälpte Irak att besegra IS – strax utanför Bagdad, kom man att pausa sin verksamhet. Under tiden har också Iraks parlament röstat igenom en resolution som uppmanar all utländsk militär att lämna landet.

I ett uttalande efter omröstningen förklarade Iraks premiärminister Abdul Mahdi att Islamiska staten i allt väsentligt redan är besegrad och att den amerikanska närvaron i landet därmed är överflödig.

Efter att USA:s styrkor i ett initialt skede gav besked om att man tänker respektera Iraks önskan kom representanter för USA:s regering att ge motsatt besked, nämligen att man tänker behålla sin militära närvaro i Irak. USA:s president Donald Trump uttalade dessutom att man kommer att införa sanktioner mot Irak ifall landet gör verklighet av resolutionen, och att han inte ens kommer överväga att dra tillbaka styrkorna för än Irak betalar för de militärbaser som USA byggt upp i landet.

Samtidigt har hela USA:s militär terrorklassats av grannlandet Iran, som också fördömer alla som samarbetar med amerikanska styrkor i Mellanöstern.

Trots att USA:s närvaro sedan lönnmordet på Soleimani har blivit alltmer oönskad har man nu meddelat att man återupptar sin verksamhet i Irak.

Man säger sig också vara beredd att återuppta utbildningen av irakiska styrkor. Det återstår dock att se ifall Irak tillåter sin militär att samarbeta med de amerikanska styrkorna med tanke på det irakiska parlamentets resolution och påtryckningarna från grannlandet Iran.

Källa:
US military resumes joint ops in Iraq that were halted after Soleimani’s killing – reports


  • Publicerad:
    2020-01-16 10:00