Färre företag anmäler brott
2024-11-17 15:15
SVERIGE. Andelen ungdomar som söker hjälp för könsförvirring ökar lavinartat med 100 procent per år. En av dessa ungdomar var Emma som genomgick utredning och stod i kö för ”könskorrigerande” operation. Hon ångrade sig dock i sista minuten och mår idag bra och väntar sitt första barn tillsammans med pojkvännen.
Det var när Emma kom in i puberteten som hon började må dåligt och fick för sig att det berodde på att hon började utveckla kvinnliga former vilket hon inte trivdes med. Hon bestämde sig i gymnasiet för att börja kalla sig själv Elias och klä sig som en kille. Hon fick även tag i testosteron på egen hand vilket gav hesare röst och mustasch. Under den här olyckliga tiden i Emmas liv passade även Sveriges television på att göra ett reportage om hennes ”nya liv” som ”pojken” Elias.
Antalet könsförvirrade barn och ungdomar som söker hjälp för att de känner sig olyckliga och nedstämda ökar lavinartat med 100 procent per år. Sjukvården ställer sig frågande till vad som kan ligga bakom detta. År 2012 inkom fyra remisser angående könsförvirring till Astrid Lindgrens barnsjukhus, antalet 2015 var 116 och i år beräknas det komma in 200 remisser rörande barn och ungdomar som mår dåligt och skickats till enheten för könsidentitetsutredningar.
– Vi ser en ökning på hundra procent varje år. Det är enormt mycket och alla frågar sig nu vad det beror på, säger Louise Frisén, barnpsykiater vid enheten för könsidentitetsutredningar vid Astrid Lindgrens barnsjukhus.
Trots att sjukvården inte vet varför ett så stort antal barn och unga mår psykiskt dåligt så tillåts tonåringar så unga som sexton år att påbörja så kallad könskorrigerande behandling. I Emmas fall ansågs det att hon uppvisade starka tecken på ”könsdysfori” och att hon därför skulle genomgå både injektioner med manligt könshormon samt att man skulle göra operativa ingrepp för att hon skulle se mer ut som en pojke. När Emma stod i kö för att låta operera bort sina bröst, ångrade hon sig dock i sista minuten och ville inte alls genomgå den könsstympande operationen.
– Då kände jag att nej, det blev så himla verkligt allting och när jag äntligen var där ångrade jag mig bara. Jag började sakna Emma och mitt gamla jag, blev intresserad av sminka mig igen, och bära tjejkläder, säger Emma.
Emma är idag 21 år och väntar sitt första barn tillsammans med pojkvännen. Hon säger att hon är lycklig och att hon ser fram emot att få bli förälder. Man kan anta att mörkertalet är stort kring alla felaktiga könsstympande operationer och könshormonsinjektioner som följt i de så kallade könsidentitetsutredningarnas spår.
Källa:
Emma var Elias – i tre år