UTRIKES. Armenien och Azerbajdzjan har kommit överens om en vapenvila i regionen Nagorno-Karabakh, det meddelar ländernas utrikesministrar i ett uttalande. Redan imorse anklagade de varandra för att bryta mot vapenvilan. 

Genrebild. Foto: CC public domain.

Igår kväll enades Armenien och Azerbajdzjan om att utlysa en vapenvila i regionen Nagorno-Karabach. Vapenvila skulle gälla från och med midnatt natten mot söndag, men tidigt imorse anklagade båda länderna varandra för att ha brutit mot vapenvilan.

Flertalet utomstående länder, däribland USA, Ryssland och Frankrike, har varit inblandade i fredssamtalen. Frankrikes president Emmanuel Macron uppmanar länderna att fortsatt hålla vapenvilan, såhär skriver Frankrikes ledningen i ett pressmeddelande:

Denna vapenvila måste vara ovillkorlig och följas strikt av bägge parter. Frankrike kommer att vara mycket uppmärksammat på detta och kommer vara fortsatt engagerat så att fientligheter upphör permanent och att seriösa diskussioner snabbt kan inledas.

Azerbajdzjan anklagade dessutom Armenien för en missilattack mot den azeriska staden Ganja på lördagsmorgonen, där 13 civila har skadats och ytterligare 40 personer skadades. Armenien nekar till anklagelserna och menar å andra sidan att Azerbajdzjan har beskjutit civila mål i regionen.


  • Publicerad:
    2020-10-18 12:45