KULTUR. Sent under torsdagskvällen larmades räddningstjänsten ut till Storholmens vikingaby där byns ”storhus” brann ned till grunden. I Storhuset fanns alla arkeologiska kopior, kostymer och rekvisita.

Det var under den sena torsdagskvällen runt 23-tiden som räddningstjänst fick rycka ut till Storholmens vikingaby. I vikingabyn härjade en eld som brandmännen fick bekämpa under hela natten för att släcka. Storhuset, där alla kostymer, rekvisita och arkeologiska kopior fanns, gick inte att rädda. I Storhuset fanns även vikingabyns utställning.

Jacob Christman, som jobbar på Storholmens vikingaby, är förtvivlad över det som har hänt.

— Allt är förstört, allt har brunnit ned till grunden. Det är hemskt, säger han.

Polisen misstänker att branden är anlagd och ärendet handläggs för närvarande av polisens enhet för grova brott i Sollentuna. Storholmens vikingaby tar emot skolklasser, har guidade visningar, öppen verksamhet för allmänheten och hyr ut byn för olika evenemang. I nuläget är det oklart hur verksamheten under sommaren kommer att se ut.

— Vi hade ett panikmöte i morse där vi sa att vi skulle köra vidare, visa att vi är starka och klarar av det här. I vilken form vi kan göra det den närmaste tiden vet vi inte, det måste vi få återkomma till. Förmodligen får vi korta av säsongen i alla fall, säger Christman.

Källa:
Vikingaby nedbränd – misstänkt mordbrand


  • Publicerad:
    2016-06-17 21:50