CIVIL OLYDNAD I Storbritanniens huvudstad har man börjat ta betalt av människor som kör med bilar man bedömer har för stora utsläpp. En grupp som motsätter sig övervakningen och avgiften har tagit ner 100-tals övervakningskameror och har lovat att inte sluta innan alla är borta.

I Storbritannien har man börjat införa något som man kallar för ”Ultra Low Emission Zone”. Om dessa kan man läsa på Transport For Londons hemsida:

För att hjälpa till med att rensa luften i London, opererar Ultra Low Emission Zone (ULEZ) 24 timmar om dagen, sju dagar i veckan, varenda dag på året förutom 25 december.

Om ditt fordon inte lever upp till ULEZ kraven och inte har undantagslov, måste du betala en daglig avgift på 12,50 pund för att få köra innanför zonen.

Lastbilar, skåpbilar eller speciella tunga fordon, bussar, minibussar och charterbussar behöver inte betala avgiften.

När man ursprungligen införde lågutsläpps-zonerna så gällde det enbart centrala London, men i onsdags beslutade Sadiq Khan, Londons rasfrämmande borgmästare att köra igenom förstoringen av zonen. Beslutet är något som han menar är ”svårt men nödvändigt”.

Sky News menar att de som hamnar att betala den extra avgiften är de som äger en dieselbil tillverkad före september 2015 eller en bensinbil äldre än årsmodell 2006.

Kameror stulna och förstörda

För att övervaka och kunna fakturera för utsläppen i de sagda zonerna har man låtit installera 1762 kameror i det större London-området. London Metropolitan Police avslöjar att det under de fem senaste månaderna har förekommit över 500 brott som relaterar till stöld och skadegörelse av ULEZ-kameror. Av dessa ska 159 kameror ha blivit stulna och 351 förstörda.

Bakom dessa stölder och förstörda kameror sägs en grupp som kallar sig ”Blade Runners” ligga. De motsätter sig ULEZ-avgiften och har lovat att de ska avlägsna varenda kamera . Till Daily Mail uttalade sig en anonym ”Blade Runner” som menade att de kommer att ta ned varenda kamera ”oavsett vad som händer”. På plattformen Telegram kan man även se videor som visar hur gruppens medlemmar tar kameror ur bruk.

Londonpolisen har tidigare i år gjort insatser för att arrestera gruppmedlemmarna. De uttryckte även att de tar brott riktade mot kamerorna ”seriöst och har satt in betydande resurser på vår operation”. Hittills har två personer arresterats för vandalisering av kameror men bara den ena personen kommer att åtalas då den andra fick sitt åtal nedlagt.