SYRIEN. De av väst klassade ”moderata” rebellerna har i provinsen Ghouta satt civila alawiter i burar. Dessa tänker de placera ut vid de strategiska mål som kan komma att bombas av syriskt och ryskt stridsflyg.

Det är den irakiske journalisten Hala Jaber som uppmärksammar att rebellmedia idag publicerat foton och video på de tillfångatagna alawiterna. I brist på adekvat luftvärn mot främst de ryska stridsflyg som dagligen utför uppdrag mot dem har rebellerna nu börjat använda sig av mänskliga sköldar.

I Wien hölls i helgen samtal mellan främst Ryssland, Turkiet, USA och Saudiarabien om hur man kan nå en diplomatisk överenskommelse om Syriens framtid. Ett antal europeiska och arabiska länder samt Kina hade även sänt representanter. Efter att Turkiet, USA och Saudiarabien inledningsvis vägrat förhandla rörande presidenten Bashar Al-Assads eventuella framtida roll i Syrien har man nu kommit överens om en kompromiss.

Tanken är att det ska hållas så kallade fria val övervakade av FN där även det regerande Baathpartiet, som Assad företräder, skall få ställa upp. Hållningen i frågan från de länder som kan ses vara allierade med den syriska statsmakten, däribland Ryssland, Kina och Iran har hela tiden varit att det syriska folket måste få avgöra Assads framtid. Det ska ses i kontrast av att låta de främst utländska jihadisterna ta makten. Efter mötet har de deltagande länderna gjort följande uttalande:

Vidare förhandlingar planeras hållas om två veckor.

Källor:
Hala Jaber
Vienna talks: 19 global powers to work to establish nationwide Syria ceasefire


  • Publicerad:
    2015-11-02 18:05