OHÄLSA Statistik för 2023 visar att HIV ökar dramatiskt i Storbritannien och att 53% av de smittade fick sin diagnos utomlands. Flertalet av dem kommer ifrån Afrika.

Brittisk statistik för 2023 visar att HIV har ökat dramatiskt och man måste gå femton år tillbaka för att hitta en tidpunkt då lika många fall rapporterades som under förra året. 2019 dokumenterade man 3 859 nya smittade, men under 2023 registrerades hela 6 008 personer som smittade. Det som är mest anmärkningsvärt är dock att 53 procent av fallen från förra året först diagnosticerades utomlands.

Av de som fick sin diagnos utanför Storbritannien kom 72 procent från Afrika och hälften av dessa kom i sin tur från östra Afrika. 22 procent uppgav att de kom från andra delar av kontinenten. Kvinnor utgjorde en majoritet och det vanligaste sättet att smittas, både för män och kvinnor, var vid heterosexuella kontakter.

Brittiska regeringens statistik visar en drastisk ökning av HIV-diagnoser.

Antalet som diagnosticerats i landet, oavsett etnicitet, har totalt ökat med 15 procent. En positiv sak med statistiken är dock att hela 98 procent av de vuxna som smittats, oavsett var de kommer ifrån, följer medicineringen vilket medför att de inte kan föra viruset vidare. Men kostnaden för samhället blir hög då behandlingen är subventionerad med skattepengar för HIV-smittade, även asylsökande, och en persons behandling kostar ungefär 11 000 pund per år, vilket motsvarar 150 000 kronor.

Bland de som kommenterade siffrorna i brittisk media så fanns det en enighet om att det är ojämlika förhållanden som orsakat ökningen och att man genast måste åtgärda det genom ökad tillgång till tester, mediciner och handlingsprogram. Ingen nämnde den roll som invandringen har i och med att smittan kommer utifrån.

Inte heller nämnde någon faran med den utbredda föreställningen i Afrika att man kan bota sexuellt överförbara sjukdomar genom att våldta en oskuld. Det kan vara en liten flicka eller ett till och med ett spädbarn som attackeras och man har kopplat ihop den här myten med ökningar av våldtäkter av barn i både Sydafrika och Zimbabwe.