DJUR&NATUR Under förra året ökade noshörningarna med 5,2 procent jämfört med 2021. Trubbnoshörningen har nu ökat i antal för första gången sedan 2012.

Antalet noshörningar på den afrikanska kontinenten ökade under förra året. Cirka 23 300 noshörningar fanns på kontinenten i slutet av förra året, vilket är en ökning med 5,2 procent jämfört med 2021 enligt Internationella naturvårdsunionen IUCN.

— Med de här goda nyheterna kan vi ta en lättnadens suck för första gången på ett årtionde, säger Michael Knight, företrädare för IUCN.

Unionen har sammanställt uppskattningar om noshörningar från olika länder. Antalet spetsnoshörningar, även kallat svart noshörning, har ökat till drygt 6 480. Trubbnoshörningen, som också kallas vit noshörning, har ökat till drygt 16 800, i den första ökningen sedan 2012 enligt IUCN.

Även om tjuvjakten på noshörningar minskat mycket jämfört med för ett årtionde sedan, är den fortfarande ett mycket stort och omfattande problem. Under förra året sköts ungefär 550 noshörningar, främst i Sydafrika.

Ungefär 80 procent av alla noshörningar i världen finner man i Sydafrika.