TERRORBROTT. Idag har den terroråtalade Rakhmat Akilov uttalat sig om hans mål med terrordådet på Drottninggatan.  Han erkände att målet var att mörda svenska medborgare. Han sade sig också vilja motarbeta Sveriges försök till att bekämpa IS.

Under tisdagen fortsatte den tredje dagen av rättegången mot den terroråtalade Rakhmat Akilov .

— Jag ville att Sverige skulle avbryta sitt deltagande i striden mot Kalifatet, sa Rakhmat Akilov i det första förhöret.

Vidare sa han att han ville att Sverige ”skulle sluta skicka över gigantiska summor pengar för att bekämpa vårt kalifat” och han syftade då på terrorgruppen IS självutnämnda kalifat i Syrien och Irak.

— I början på april kom en uppmaning från vår emir om att begå terrordåd i hela Europa, USA och Ryssland och jag lyssnade på den här uppmaningen, sa Akilov via sin tolk.

Därefter ställde åklagare Hans Ihrman frågan om vad som var målet med attacken på Drottninggatan. Akilov svarade då:

— Att mörda svenska medborgare.

Genom sin advokat Johan Eriksson erkänner han terroristbrott som resulterade i fem dödsfall och försök till mord av i vart fall tio personer samt framkallande av fara för ett stort antal personer.

Utfrågningen fortsätter under dagen och rättegången väntas pågå i flera månader då målet omfattar ett stort antal målägare som direkt eller indirekt blev offer efter attacken på Drottninggatan.

Källa:
Rättegången fortsätter – nu hörs Rakhmat Akilov


  • Publicerad:
    2018-02-20 12:20