INRIKES. Ryssland utför enligt energi- och digitaliseringsministern Anders Ygeman psykologiska nätattacker mot hans budskap på sociala medier.

Socialdemokraten Anders Ygeman fotograferad i Öresundshuset i Visby 2012. Foto: News Øresund (CC BY 3.0)

Energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman (S) arbetar för att snabbast möjligt implementera den femte generationen teknik för digital kommunikation, kallad 5G.

Men det finns ”främmande intressen” som vill ”piska upp” en negativ bild av 5G, säger Ygeman till Bonniertidningen Veckans Affärer.

Utbyggningen av 5G-nätet i Sverige har försenats några månader, och turerna kring vilka operatörer som ska få uppdragen att göra det har enligt Veckans Affärer placerat Anders Ygeman ”i hetluften”.

Nyligen utsattes Ygeman för vad han misstänker är en rysk nätattack.

— Mitt senaste Facebook-inlägg om 5G fick 1 800 kommentarer, säger han.

I vanliga fall får Anders Ygeman på sin höjd ett hundratal kommentarer till sina inlägg på Facebook.

Det stora flödet av 5G-kommentarer och en ”snabb analys av” vilka budskap de innehåller gör att Ygeman ser det hela som en del av påverkanskampanj. Han misstänker att angreppet i grunden styrs av ryska intressen, skriver Veckans Affärer.

— Det finns intressen som vill piska upp en negativ bild av 5G. De vill hejda 5G-utvecklingen och sprida osäkerhet mellan stat och medborgare, säger han.

Ryssland saboterar svenska regeringens integrationspolitik och implementeringen av 5G
Ygeman har tidigare noterat liknande attacker när han tagit upp frågor om invandring. Även när han blir utsatt för liknande attacker av människor som ifrågasätter den stora invandringen till Sverige, ligger följaktligen främmande makter bakom för att sprida osäkerhet mellan stat och medborgare.

Anders Ygeman säger att  ”det sedan tidigare är känt” att Ryssland och nyhetstjänster som RT i bland annat USA sprider olika falska påståenden om 5G av den typ som nu strömmar in till hans kommentarsfält på Facebook.

Men bekämpningen av nätattacker skruvas upp bland annat genom den nya lag om elektronisk kommunikation som träder i kraft vid årsskiftet, och som han sett till att driva igenom. Den lagen kommer bland annat att ge Säkerhetspolisen och Försvarsmakten större befogenheter att granska nätoperatörer.

Post- och telestyrelsen (PTS) har skärpt säkerhetskraven inför auktionen av 5G-frekvenser. Säkerhetskraven gäller i vilken omfattning näten kan komma att användas av främmande makt. Egentligen skulle frekvenserna auktionerats ut i mars 2020. Nu väntas det dröja till slutet av 2020.

— Om det bara blir några månaders förseningar så är det värt det. Vi har fått på plats den första och kanske skarpaste säkerhetslagstiftningen i världen på 5G-området, säger Ygeman till Veckans Affärer.

Anledningen till den skärpta lagstiftningen är att att Säpo har varnat för att lagar i Kina gör att bolag som Huawei kan tvingas att medverka till den kinesiska statens underrättelseverksamhet.

Att Ygemans nya lag som träder i kraft i morgon och som ger Säpo och Försvarets radioanstalt (FRA) ökade befogenheter att fiska data från nätoperatörerna och därmed gör att dessa kan tvingas medverka i den svenska statens underrättelseverksamhet, problematiseras inte av Bonniertidningen.

Veckans Affärer läggs ned vid årsskiftet.

Källa:
Rysk nätattack mot Anders Ygeman


  • Publicerad:
    2019-12-31 12:30