OY VEY. Enligt en rapport som gjorts i samarbete mellan Judiska församlingen i Malmö och kommunen så är antisemitismen utbredd i Malmöskolorna. Nu vill Malmös ”samordnare mot antisemitism” höja kunskapsnivån bland lärare för att motverka antisemitismen.

Antisemitismen frodas i Malmö, rapporterar den statliga propagandakanalen SVT Nyheter. Fjorton judiska barn och unga som intervjuas i en rapport som gjorts av Malmö stad berättar nu om den utbredda antisemitism som de menar sig uppleva på skolorna.

En av de elever som intervjuats av ”samordnaren mot antisemitism i Malmö stad” Mirjam Katzin (V), vittnar i rapporten att hon möts av skämt om allt från ”snåla jude” till otrevliga gas-skämt:

Skämt är det som man möts av. Det är allt från ”snåla jude” till ”jag ska gasa dig”. Jag har haft kompisar som också skämtat om det, och det känns faktiskt fruktansvärt att de tar sig sådana friheter och det man gör då är att normalisera en rasistisk jargong. Det finns en aktiv okunskap i de skämten.

Det är Judiska församlingen i Malmö som i ett samarbete med kommunen skapat rapporten för att ”beskriva antisemitismen” och visa på de speciella svårigheter som judiska elever menar sig möta i Sverige.

Man vill även höja kunskapsnivån bland lärarna. Förutom eleverna så har 26 lärare intervjuats i rapporten. Dessa menar att de saknar kunskap och förutsättningar att på rätt sätt klara av antisemitismen i klassrummen. En lärare berättar:

Jag har jobbat på skolor där lärarkollegor har sagt ”prata inte om Israel/Palestina här för det blir bara jobbigt.” Men det blir bara jobbigt för att man inte kan någonting om konflikten och att det är emotionellt för en själv.

— Nu har vi det svart på vitt att antisemitismen är utbredd på skolorna, säger Sara Wettergren (L), ordförande i grundskolenämnden, till SVT.

Hon ser allvarligt på innehållet i rapporten och hoppas att de åtgärder som föreslås ska kunna hjälpa politikerna att motverka den påstådda antisemitismen i Malmöskolorna.

— Jag tycker att alla elever ska känna sig trygga i Malmös skolor och vara bekväma med sin identiet. Självklart vill vi att Malmö ska vara en stad som judiska familjer flyttar till, och inte från, säger Wettergren till SVT.

En judinna som kallar sig ”Rebecca” säger att hon utsatts för grova generaliseringar kring judendomen och den Israeliska staten och att hon också fått höra skämt om den så kallade ”förintelsen”. Hon menar att alla borde lära sig mer om judar och deras tro för att öka kunskapen:

— Kanske besöka synagogan och definitivt prata mer om Förintelsen, för att förhindra att historien upprepar sig, säger hon till SVT.


  • Publicerad:
    2021-02-19 23:30