ÖVERVAKNING. Brasiliens president Dilma Rousseff väljer nu att skjuta upp ett planerat möte med USA:s president Barack Obama på grund av NSA:s övervakning av Sydamerika.

ObamaAmerica

Barack Obama kontaktade i måndags Dilma Rousseff för att få henne att fullfölja det planerade mötet. Rousseff står dock fast och kräver en offentlig ursäkt av Obama innan hon går med på att träffas.

USA:s övervakning av de Sydamerikanska länderna blev offentlig efter att NSA medarbetaren Edward Showden läckte uppgifter om övervakningen som drabbat länder världen över.

”Presidenten har sagt att han förstår och beklagar den oro avslöjandet om den påstådda amerikanska underrättelseverksamheten har skapat i Brasilien. Han gjorde klart att han är fast besluten att samarbeta med president Rousseff och hennes regering i diplomatiska kanaler för att kunna gå vidare och bygga upp ländernas relation”, säger Vita husets talesman Jay Carney.

Brasiliens regering har kallat NSA:s övervakning för ”otillåtet och oacceptabel” samt beskyllt USA för att ha gjort överträdelser på landets suveränitet.

Källa:
Brazilian president postpones visit to Washington over US spying


  • Publicerad:
    2013-09-17 21:10