Hoppa till huvudinnehåll

Kopierat

03 Symbol/Flat/White/Swish_Symbol_White_SVG Created with Sketch.

Dan Eliassons fallskärm: 3,8 miljoner kronor

Av Redaktionen, 2021-01-25
redaktionen@nordfront.se

INRIKES. Dan Eliasson fick snabbt ett nytt toppjobb av regeringen efter att ha tvingats avgå som boss över MSB. Hade han inte fått ett nytt jobb hade han kunnat hämta ut en ”pension” på 3,8 miljoner kronor.

Dan Eliasson, tidigare chef för MSB. Foto: Anita Andersen (CC BY-ND 2.0).

Dan Eliasson har genom åren varit chef över många myndigheter, exempelvis Polismyndigheten, Migrationsverket, Försäkringskassan och nu senast Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). Varje gång har han lyckats hamna i någon form av skandal, och fått byta till något annat toppjobb.

Senast i början av månaden slutade Eliasson som chef över MSB, efter att ha rest på en kritiserad bögresa till Las Palmas under jul och nyår, trots de egna uppmaningarna till vanligt folk att inte resa.

Som väntat kom Eliasson att ”sparkas uppåt” då regeringen strax efter avgången ordnade toppjobbet som generaldirektör på regeringskansliet för den ökände myndighetsbossen.

Nu avslöjar Expressen att Eliasson annars hade kunnat hämta ut en fallskärm på 3,8 miljoner kronor. Idag har han en månadslön på inte mindre än 162 500 kronor, men om han skulle sluta skulle han ha rätt att få ta del av en statlig inkomstgaranti.

Statens Pensionsverk (SPV) har räknat fram summan:

— Om han har rätt till inkomstgaranti från 1 januari 2023 skulle beloppet preliminärt bli 90 261 kronor per månad före skatt. Inkomstgaranti betalas ut längst till månaden före 65 år och ska minskas med andra inkomster, säger Carin Elfvén, utredare på SPV, till Expressen.

Under de 42 månader som inkomstgarantin skulle gälla skulle Eliasson alltså sammanlagt få 3,8 miljoner kronor,


  • Publicerad:
    2021-01-25 20:30