RASKRIG. Turkiets president Recep Tayyip Erdogan hotar européer med att säga att ingen av dem kommer kunna gå säker ifall Europas förhållningssätt mot turkiska politiker på kontinenten fortsätter.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan hotade idag alla européer med att säga att ingen av dem kommer att kunna gå säker någonstans i världen ifall Europas ”attityd” mot Turkiet fortsätter.

— Ifall Europa fortsätter på det här sättet kommer ingen europé någonstans i världen att kunna gå säker på gatan, hotade Erdogan.

Det han reagerat på är att nederländska och tyska myndigheter av säkerhetsskäl nyligen ställt in kampanjmöten riktade mot de stora turkiska minoriteterna i respektive land. Mötena planerades av Erdogan-lojala krafter och var tänkta att skapa ett ökat stöd för en folkomröstning den 16 april som kan leda till att hans makt i Turkiet stärks.

Tidigare har Turkiets president bland annat uppmanat turkar i Europa att vara flitiga och föda barn för att på så sätt komma att utgöra ”Europas framtid”. Förra veckan sa dessutom Erdogans utrikesminister Mevlüt Cavusoglu att ett ”heligt krig” snart kommer utkämpas i Europa.

Vilka metoder Turkiet skulle använda för att dels hota européer över hela världen och dels skapa förutsättningar för ett heligt krig på kontinenten är oklart. Klart är däremot att de hotat EU med att riva upp det flyktingavtal som det senaste året bromsat upp massinvandringen till Europa och därmed öppna upp för ytterligare massor från tredje världen.

Källa:
Erdogan warns Europeans ’will not walk safely’ if attitude persists


  • Publicerad:
    2017-03-22 19:15