Hoppa till huvudinnehåll

Kopierat

03 Symbol/Flat/White/Swish_Symbol_White_SVG Created with Sketch.

Fiasko för regeringen – tvingas dra tillbaka kritiserad terrorlag

Av Redaktionen, 2019-03-27
redaktionen@nordfront.se

INRIKES. Den föreslagna nya terrorlagen skulle bland annat drabba ”högerextremister”, skröt justitieminister Morgan Johansson tidigare i år. Men efter att det orwellianska lagförslaget sågats av Lagrådet tvingas regeringen att dra tillbaka det.

Med en orwelliansk terrorlag planerade regeringen att få kontroll över islamister i Sverige och samtidigt förbjuda politisk opposition. Men nu tvingas man dra tillbaka lagförslaget.

Den 1 augusti var det tänkt att regeringens nya terrorlag skulle börja gälla. Bakom lagförslaget fanns en bred politisk överenskommelse mellan samtliga riksdagspartier förutom Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet.

— Du träffar inte bara den islamistiska miljön utan du träffar också den högerextrema miljön, förklarade justitieminister Morgan Johansson (S) tidigare i år i en SVT-intervju.

Öppna vänsterterrorgrupper – vars kärnverksamhet är att försöka skrämma politiska dissidenter till tystnad –  ”kanske” skulle komma att drabbas, lät han samtidigt hälsa.

Men när Lagrådet förra veckan gav sitt remissvar på lagförslaget mötte det skarp kritik. Man menade att förslaget skulle göra intrång på föreningsfriheten som regleras i grundlagen, och att det skulle kunna komma att drabba grupper som ”i teorin förespråkar revolution” eller ”ägnar sig åt civil olydnad”.

Enligt lagförslaget skulle det även kunna räcka med att man hyr ut en lokal till en revolutionär organisation för att få ett flera år långt fängelsestraff.

”Vi kan inte gå vidare med lagstiftningen”
Att Lagrådet underkänner ett lagförslag hindrar inte att det röstas igenom i riksdagen, vilket exempelvis skedde med samtyckeslagen eller den så kallade gymnasielagen som gav tusentals illegalt invandrade män från Afghanistan uppehållstillstånd. Men i det här fallet var Lagrådets invändningar av den grad att regeringen väljer att dra tillbaka lagförslaget i sin helhet, då det riskerar att bli verkningslöst ifall man går vidare.

— Man kan inte gå fram med lagstiftning som bedöms strida mot regeringsformen. Då kommer domstolar inte döma efter de lagarna, säger Morgan Johansson till Sveriges Radio Ekot.

Men regeringen kommer inte att ge upp. Till Ekot låter Morgan Johansson hälsa att man kommer att omarbeta lagförslaget för att återigen låta Lagrådet undersöka det. Men man kommer inte att hinna få till en ny lag till den 1 augusti som planerat.

— Vi behöver omarbeta en del av de förslagen som i dag finns och det innebär att det kommer att ta längre tid än vad vi från början trodde, säger han.

Under dagen mötte Morgan Johansson de borgerliga partierna för att diskutera hur man ska gå vidare.

— Vi har haft en inledande diskussion, då vi har prövat en del idéer för att kunna gå fram och jag upplever att det finns en konstruktiv anda i gruppen att kunna gå så långt man kan, säger han.

Källa:
Regeringen drar tillbaka förslag till ny terrorlag


  • Publicerad:
    2019-03-27 21:36