FINLAND. Finsk polis bekräftar nu att ett antal kvinnor utsattes för sexuella övergrepp i Helsingfors på nyårsnatten samt att polisen mottagit tips om att asylsökare planerade att sexuellt trakassera finska kvinnor.

Under nyårsnatten i Köln skapade en stor invandrarpöbel kaos och omringade och tafsade på kvinnor. En våldtäkt rapporteras också ha genomförts och polisen var oförmögen att kontrollera situationen som beskrivs som en ny sorts brottslighet.

Nu framkommer det uppgifter att även flera kvinnor i Helsingfors blev sexuellt trakasserade på nyårsnatten. Ordningsvakter har rapporterat till polisen om ”omfattande sexuella trakasserier” på en central plats i Helsingfors där 20 000 personer var samlade. Tre incidenter är också inrapporterade från centralstationen där 1 000 irakier hade samlats.

–Trakasserier av det här slaget har tidigare inte förekommit på nyårsnatten, eller andra dagar för den sakens skull. Detta är ett helt nyttfenomen i Helsingfors, säger Ilkka Koskimaki som är vice polischef i Helsingfors.

Den finska polisen bekräftar också att de i förhand hade fått in tips om att asylsökare planerade att förgripa sig på finska kvinnor. Trots tipsen blev flera kvinnor sexuellt trakasserade men polisen lyckades tack vare tipsen gripa sex asylsökare från Irak. Tre personer ska också ha gripits i efterhand.

Även i den svenska staden Kalmar har grupper av unga invandrarmän gett sig på kvinnor och utsatt dem för sexuella ofredanden. DN skriver:

När de gav sig tillbaka in var i år ett hundratal minderåriga pojkar kvar. Och en del flickor. Flickornas berättelser är att pojkarna i grupp, på olika platser kring torget, gav sig på dem.

Johan Bruun säger att polisen aldrig förr varit med om något liknande. Han har följt rapporteringen från Köln och ser fler likheter med händelserna där. I förhör med målsägande framgår att de flesta misstänkta förövarna inte talade svenska.

Källa:
Hevder asylsøkere planla sextrakassering i Finland


  • Publicerad:
    2016-01-08 08:00