MASSINVANDRINGEN. Tisdagen den 13/6 landar närmare 300 migranter på Luleå flygplats på grund av en ”internationell överenskommelse” om att ta emot flyktingar som först har sökt sig till Grekland och Italien 2015. Var tredje vecka fram till slutet av oktober kommer ett plan med asylsökande att landa på Luleå flygplats, trots stor platsbrist.

Redan för snart 2 år sedan landade ett plan med ”flyktingar” på Luleå flygplats och även dessa ingick i den internationella överenskommelsen om omfördelning av flyktingar inom EU, som nu alltså återupptas. Dessa kom då från Syrien och Eritrea via Grekland och Italien.

Detta mottagande fortsätter alltså nu i och med att det nästa vecka landar mellan 250 och 300 asylsökande i Luleå. Enligt Migrationsverket handlar det om maximalt 2 000 personer fram till slutet av oktober.

— Vi känner oss väl förberedda med den planering som gjorts och vi hoppas det kommer att fungera bra för både dom asylsökande och vår personal, säger Ann-Christin Sjökvist, enhetschef vid Migrationsverket i Boden.

De sökande ska snabbutredas i Boden och sedan flyttas till Migrationsverkets asylboenden i de nordligaste länen i landet. Det vill säga Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland samt Jämtland/Härjedalen. Exakt hur många av dessa som hamnar i Norrbotten kan Migrationsverket inte svara på i nuläget. Tillgången på platser i landet är väldigt begränsade i och med att asylpolitiken blivit något striktare samt att bostadsbristen är alarmerande.

— Nej, det är svårt att spekulera i det här. Platstillgången är ju liten och det är boendesekretariatet som fördelar platserna till oss så jag vill inte ens försöka gissa, säger Sjökvist.

Hur mottagandet kommer att påverka lokalbefolkningen på olika plan framgår inte av intervjun.

Källa:
Flyktingar flygs direkt till Norrbotten


  • Publicerad:
    2017-06-05 17:00