UMEÅ. Under helgen hölls ungdomsfestivalen ”2 days in Umeå” och föga förvånande har flera fall av sexuella ofredanden rapporterats. Denna gång ska både pojkar och flickor ha drabbats av förövare som polisen beskriver som ”yngre pojkar med nordafrikanskt utseende”.

"2 days in Umeå" hölls på Folkets hus i Umeå.

Festivalen ”2 days in Umeå” pågick under helgen i Folkets hus i Umeå.

Efter att helgens ungdomsfestival ”2 days in Umeå” avslutats är polisen fortfarande osäker på exakt hur många fall av sexuellt ofredande som anmälts, men säger att det handlar om ”flertalet”. Vissa medier rapporterar att det handlar om tre anmälningar men enligt andra källor kan det vara ännu fler.

— Vi har fått in minst fyra anmälningar under natten, säger André Westberg, befäl vid polisens ledningscentral på söndagen.

Det har även rapporterats om anmälningar under fredagen och enligt uppgifter ska det ha rört sig om offer i 13 – 17 års åldern, dessutom av båda könen. Ingen är dock gripen, men polisen bekräftar att det handlar om ”yngre pojkar med nordafrikanskt utseende” och att de förmodligen har varit något äldre än sina offer.

— Det är ju ett disko för 13- till 17-åringar men det kan så klart slinka in någon som är 18 eller 19, säger Westberg.

Vidare ska det i samtliga anmälda fall vara flera förövare som tillsammans ligger bakom ofredandena.

Festivalarrangören Per-Erik Söderström säger sig vara ”mycket besviken” över det som inträffat och förklarar för lokalmedia att de verkligen ansträngt sig för att undvika att något liknande skulle kunna ske.

— Vi har bland annat fixat en ljusare discobelysning, tagit bort all rök på dansgolvet för att personal ska ha bättre översikt och gjort det ljusare längst bak i lokalen, säger han och tillägger att de har haft ”hårdare ålderskontroll” än tidigare år.

— Vi har haft personal på varje våning samt ett tillgängligt rum där vi kan ta den utsatte, ringa föräldrarna och polisen. Vi har jobbat stenhårt med rutiner och informerat alla i personalen och på festivalen om det här, förklarar han vidare.

I nuläget är som sagt ingen gripen och polisen arbetar just nu med kompletterande förhör med offer och vittnen för att skapa sig en bättre bild av det som inträffat. Ifall polisen glömde dela ut sina ”#tafsainte”-armband denna gång framgår inte i media.

Källor:
Flera fall av sexuella ofredanden vid festival
Umeå: Flera fall av sexuellt ofredande på festival
Arrangör: ”Känns som ett misslyckande”


  • Publicerad:
    2016-09-11 14:20