INRIKES Göteborg har som första kommun i landet deklarerat att de ”inte kommer delta” om regeringen beslutar om anmälningsplikt mot illegala invandrare. Oppositionen i kommunen menar att linjen ”uppmanar till lagbrott” medan styrande tycker det är viktigt att man skickar en signal till regeringen.

Enligt SVT har kommunfullmäktige i Göteborg meddelat att anställda i kommunen inte kommer vara tvungna att anmäla illegala invandrare trots den eventuella anmälningsplikten regeringen nu utreder. Kommunen, som styrs främst av socialdemokrater och vänsterpartister, är den första i landet som beslutat att tillåta sina anställda att bryta mot den eventuella kommande lagändringen utan risk för att förlora jobbet efter att kommunfullmäktige på onsdag meddelat att ”Göteborgs stad inte kommer delta” i lagen.

— Det är oerhört oseriöst och anmärkningsvärt, säger Hampus Magnusson, oppositionspolitiker i Göteborg.

Vidare menar Magnusson att det rödgröna styret skickar fel signaler till de boende i Göteborg samt att agerandet ”uppmanar till lagbrott”. Marie Brynolfsson från styrande Vänsterpartiet tar dock lätt på anklagelserna om brott:

— Det är viktigt att vi som en av Sveriges största offentliga arbetsgivare skickar en tydlig signal till regeringen om vad vi tycker om deras förslag, säger kommunalrådet Marie Brynolfsson (V).

Den förlåtande synen på de anställda som eventuellt kan komma att bryta mot lagen fick också stöd av Centerpartiet.