GREKLAND. I flera år har planer gjorts för att bygga Atens första officiella moské – något som dock inte blivit av delvis tack vare protester från nationalister. Det grekiska parlamentet röstade i augusti för att snabba upp processen med fortsatta protester. I fredags sattes polisen in mot moskémotståndarna.

grek

Grekiska nationalister har länge protesterat mot ett planerat moskébygget i Aten. Nu har det grekiska parlamentet dock vidtagit åtgärder för att skynda på bygget och den här gången gick nationalisterna längre i sina protester än tidigare och ockuperade området, spärrade av det med taggtråd för att sedan göra om det till en tillflyktsort för hemlösa greker.

Projektet som delvis drivs av Gyllene Gryning åtnjuter stort stöd bland grekiska nationalister och även andra goda krafter i landet har deltagit i kampen mot moskébygget. Samtidigt ser regeringen kritiskt på folkets reaktion mot byggnationsplanerna.

— Dessa gruppers aktioner påminner om tidigare yttringar av hat som utgör ett hot mot lag, ordning och säkerhet sa Kostis Papaioannou, generalsekreterare för Justitieministeriet.

Människorättsorganisationer ihop med judiska organisationer har satt press på Grekland att arrestera och fängsla nationalister, vartill man också krävt att den i konkurs varande staten bygger en moské i Aten, något som det grekiska parlamentet gick med på i augusti. Endast Gyllene Gryning och det nationalkonservativa partiet Oberoende greker (ANEL) röstade emot förslaget. Ifall bygget blir av blir det Atens första officiella moské och beräknas kosta staten 887 miljoner euro.

På fredag stormade kravallpolis det blivande moskéområdet och arresterade femton nationalister som nu kommer att åtalas för att ha ”stört friden”.

På söndag höll Gyllene Grynings ledare Nikos Michaloliakos ett tal i samband med en demonstration mot moskébygget som går att se nedan:

Källor:
Kansallismieliset miehittivät moskeijan rakennusalueen Ateenassa
Police evacuate occupied site at Votanikos


  • Publicerad:
    2016-11-05 18:30